- arbuz
- rukola
- świeża mięta
- serek feta
- pestki dyni
- oliwa z oliwek
- cytryna
Pokroić arbuza i serek feta w kostkę, dodać liście rukoli, mięty i pestki dyni. Wszystko wymieszać, skropić cytryną i oliwą z oliwek tuż przed podaniem. Sałatka jest wyśmienita właśnie tak podana. Świetnie komponuje się z cienkimi plasterkami wędzonej szynki, bądź z grzanką posmarowaną masłem czosnkowym, lub też orzechowym.
Sałatka w sam raz na upalne dni. Nawadnia! Arbuz jest bogaty w witaminę A i C oraz w antyutleniacze. Wspomaga pracę serca i nerek. Spożywany w umiarkowanych ilościach, a szczególnie w zestawieniu z bialkiem reguluje poziom cukru we krwi. Ziarna dyni, sa jedynymi ziarnami tworzącymi alkaiczne środowisko. Zawierają tryptofan, który pomaga w zasypianiu i łagodzi depresję. Pestki dyni są bogatym źródlem białka, witaminy E (cera!). Wysoka zawartość cynku chroni przed osteropeozą, a magnez łagodzi bóle głowy.
I jak tu nie skusić się na tak zdrową sałatkę!? Polecam!!
Dziś zrobię sałatkę na test :) a w czwartek powtórka dla gości :) - Dzięki za przepis i "garść" informacji.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem recenzji sałatki, no i życzę smacznego!
OdpowiedzUsuńRecenzja sałatki - pyszna, bo łączy dwa smaki orzeźwiająco-słodki arbuza i słony fety + trzeci rukola no i chrupkie pestki dyni - pyszne. Powtórka będzie w czwartek ;).
OdpowiedzUsuńRecenzja moja czyli Inkas a i krst polubił ten smak :)
OdpowiedzUsuńJak miło, że smakowało!!! Ważne by w parze szło przyjemne z pożytecznym ;) Ciekawe co goście na to?
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:-) Myślę, że warto zaryzykować:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam:-)
Pyszne sałatki Marto na plażowe wypady! Kefir jak najbardziej pasuje na opaleniznę i jako sosik do sałatek ;) Pięknego lata życzę!
OdpowiedzUsuń