poniedziałek, 6 stycznia 2014

Zimowe danie - pieczony czosnek z warzywami


Czosnek przed pakowaniem...
... i po zapakowaniu

Warzywa przed włożeniem do piekarnika
Produkt końcowy pieczony czosnek i warzywa
Pieczone warzywa świetnie komponują się w zimowych klimatach. Niewiele pracy w przygotowaniu, za to efekt końcowy satysfakcjonujący. Pieczony czosnek dodaje temu daniu wyjątkowego aromatu...


Składniki:
3 główki czosnku
marchew
korzeń pietruszki
seler
buraki
cebula
dynia 

Wykonanie:
Główki czosnku rozdzielamy na ząbki, pakujemy w aluminiową torebkę i wkładamy do piekarnika -180C na około 35-40 minut. Warzywa kroimy w kawałki, przyprawiamy solą pieprzem i ulubinymi ziołami, kropimy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika - 180C na około 40 minut. Po upieczeniu wyciskamy czosnek z ząbków na upieczone warzywa (podczas pieczenia zrobi się z niego puree). Możemy warzywa opruszyć parmezanem, pietruszką - jak kto lubi. Świetne z sałatką z rukoli i liści buraka. 
Smacznego!!

1 komentarz:

  1. Jedliśmy w niedzielę i w poniedziałek pieczony czosnek - hhmm pycha

    OdpowiedzUsuń