środa, 1 stycznia 2014

Kiełki - na dobry początek

Na dobry początek Nowego Roku polecam kiełki jako fantastyczny składnik codziennego menu. W kiełkach skondensowane są wszystkie składniki potrzebne do rozwoju roślin, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
 
Poniżej fragment ze strony ~ Kiełki - na zdrowie! ~ 

''Kiełkujące nasiona mają uaktywnione enzymy, dzięki którym powstają duże ilości witamin. Wielkocząsteczkowe substancje zapasowe (białka, węglowodany i tłuszcze) skumulowane w nasionach są podczas procesu kiełkowania rozkładane na związki proste, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Enzymy biorące udział w rozkładaniu tych substancji ułatwiają również trawienie pokarmów jedzonych z dodatkiem kiełków.
Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych.
Świeże kiełki obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, są także bogate w błonnik. Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo.'' 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz