Na dobry początek Nowego Roku polecam kiełki jako fantastyczny składnik codziennego menu. W kiełkach skondensowane są wszystkie składniki potrzebne do rozwoju roślin, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
Poniżej fragment ze strony ~ Kiełki - na zdrowie! ~
''Kiełkujące nasiona mają uaktywnione enzymy, dzięki którym powstają duże ilości witamin. Wielkocząsteczkowe substancje
zapasowe (białka, węglowodany i tłuszcze) skumulowane w nasionach są
podczas procesu kiełkowania rozkładane na związki proste, łatwo
przyswajalne przez organizm człowieka. Enzymy biorące udział w
rozkładaniu tych substancji ułatwiają również trawienie pokarmów
jedzonych z dodatkiem kiełków.
Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych.
Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych.
Świeże kiełki obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3,
są także bogate w błonnik. Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu
poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia
niedobory witamin i składników mineralnych, a także działa
przeciwnowotworowo.''
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz