Karmel - słodycz, której oprzeć się nie potrafię... Dla zdrowia, cery
- zgroza. Cukier w czystej postaci, słodko dodaje kilogramów,
zmarszczek i przyczynia się do rozwoju chorób. A jednak ten smak można znaleźć w najzdrowszym
wydaniu! Bez rafinowanego cukru, bez glutenu, bez nabiału... Słodkie
karmelowe ciasteczko przygotowane z miłością, z prostych naturalnych
składników. Na przykład jednym ze składników jest syrop klonowy , który zawiera: cynk, wapń, magnez, sole fosforu i manganu oraz witaminy, głównie z grupy B, H, PP i liczne związki fenolowe. Zatem do dzieła!!! Przygotujmy ten pyszny deser by z czystym sumieniem delektować się jego słodyczą mmmmm.... ;)
SKŁADNIKI
Spód
Karmel
- 1 szklanka daktyli
- ½ szklanki oleju kokosowego
- 1 ½ łyżeczki sezamowej pasty tahini
- 1/4 – 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez godzinę w wodzie)
- 1/3 szklanki wody
Polewa czekoladowa
- ¼ szklanki oleju kokosowego
- ¼ szklanki syropu klonowegp
- ¼ szklanki surowego kakao
PRZYGOTOWANIE
Spód: Zmiksuj daktyle, migdały i olej kokosowy na drobne kawałki, które będą sklejającą się masą. Wyłóż tę miksturę do szklanaego naczynia, albo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie folią aluminiową). Przyciśnij masę do dna naczynia, tak by uformowała cienką warstwę. Włóż do zamrażarki na 20-30 minut,
W tym czasie przygotuj karmel.
Karmel: W blenderze zmiksuj daktyle, olej kokosowy, tahini, syrop klonowy , orzechy nerkowca i wodę. Gdy masa będzie gładka i wszystkie składniki połączone, przelej ją na migdałowo-daktylowy spód. Włóż do zamrażarki, tak by karmel stężał (40-60mi).
Warstwa czekoladowa: Połącz olej kokosowy, syrop klonowy i kakao. Naczynie ze składnikami na polewę czekoladową można włożyć do większego naczynia z gorącą wodą. Wtedy olej rozpuści się i składniki łatwiej się połączą. Gdy już masa karmelowa będzie ściągnięta, rozsmaruj sos czekoladowy - ostatnią warstwę.
Całość pozostaw w zamrażarce na godzinę. Po wyciągnięciu z zamrażarki pokrój na kawałki i przechowuj w lodówce, w szklanym, zamkniętym naczyniu.
Całość pozostaw w zamrażarce na godzinę. Po wyciągnięciu z zamrażarki pokrój na kawałki i przechowuj w lodówce, w szklanym, zamkniętym naczyniu.
![]() |
Ciastko gotowe, palce lizać!!! |
![]() |
Mam nadzieję, że te przepyszne kawałki doczekają gości ;) |
Źródło przepisu: Food Matters, polecam tę stronę gorąco.
Moje wersja ciast karmelowego :) wyszła smacznie i zdrowo. Polecam! Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń