niedziela, 23 listopada 2014

Zupy

Zupy to fantastyczny sposób na dodanie warzyw do codziennego jadłospisu szczególnie jesienią i zimą. Jest to dobry pomysł na ostatni posiłek w ciągu dnia. Zupy warzywne są lekkostrawne - nie obciążają układu trawiennego, przez co poprawia nam się sen. Zimowo jesienne zupy rozgrzewają, a ich ciepło uspokaja i pomaga się zrelaksowć. Zupy to również dobry sposób na nawodnienie organizmu, i kiedy to zimowo - jesienną porą myślimy o detoksie - ten posiłek jest niezbędnikiem w menu. Poniżej kilka moich sugestii na szybkie zupy.

Zaopatrzmy się w mrożonki takie jak brokuły, kalafior, groszek. Pamiętajmy, by mieć w lodówce korzeń pietruchy, selera, porę, kapustę, zieloną cukinię i ziemniaki, liście pietruszki, czosnek, cebulę, orzechy nerkowca lub migdały, oraz imbir. Przyda się również olej kokosowy. Orzechy, gdy namoczone i zmiksowane w zupach krem zastąpią wszelkiego rodzaju ''zaklepki - zapychacze'', oraz dodadzą zupie wartości odżywczych. Dobrze mieć pod ręką pomidory w puszce i soczewicę (namoczyć rano, wtedy wystarczy 10-15 min gotowania). Ochota na zdrowie i nasza inicjatywa to bardzo ważne składniki pysznej zupki ;). Poniżej kilka pomysłów.

Zupa pomidorowa: pomidory w puszce, korzeń pietruszki, marchewki, ząbek czosnku, cebula, woda - wszystko pogotować na niewielkim ogniu przez 10 minut, doprawić do smaku (pamiętajmy, by używać soli morskiej albo himalajskiej), dodać 1/3 szklanki namoczonych orzechów wszystko zmiksować blenderem.

Zupa kalafiorowa: kalafior, pora, korzeń pietruszki, ząbek czosnku, cebula, łyżka oleju kokosowego, woda. Wszystko podgotować na lekkim ogniu przez 10 min, zmiksować blenderem, doprawić do smaku.

Zupa z zielonego groszku: zielony groszek, pora, korzeń pietruszki, seler, ząbek czosnku. Wszystko podgotować na małym ogniu przez 10 min, zmiksować blenderem, doprawić do smaku.

Zupa z pora: por, 2-3 ziemniaki, korzeń pietruszki, seler, woda, łyżka oleju kokosowego. Wszystko podgotować na małym ogniu przez 10 min, zmiksować blenderem, doprawić do smaku.

Zupa z zielonej cukini: 2-3 zielone cukinie, korzeń pietruszki, seler, kawałek pora, ząbek czosnku, łyżka oleju kokosowego, woda. Podgotować przez 10 min na małym ogniu, zmiksować blenderem, doprawić do smaku

Zupa wielowarzywna: wszystkie warzywa jakie mamy pokroić w kawałki, dodać wody, łyżkę oleju kokosowego, podgotować 10 min. Można zmiksować na krem, można spożywać zupę z kawałkami warzyw, doprawić do smaku.

Podaję jeszcze dwa linki do zup, o których piasłam wcześniej:  
Zupa brokułowa
Zupa z czerwonej soczewicy

Polecam, by każdą zupę posypać liśćmi pietruszki - która to oferuje sporą dozę witaminy C i enzymów odciążających układ trawienny. Bardzo drobno starty imbir dodany razem z natką pietruszki wyostrzy smak zupy, a przy okazji wzmocni układ odpornościowy.

Dodajmy do tego wszystkie już przez Państwa wypróbowane przepisy i mamy zupowe menu na całą zimę. Jeśli jesteśmy na tak zwanym zimowo - jesiennym detoksie, pamiętajmy, by zupy były bezmięsne.

Smacznego!!!


5 komentarzy:

  1. Dziś zupa z soczewicy ,ale pyrka będzie zwykła. A jutro będzie zupa z pora, na którą już pora :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupy to moje ulubione posiłki :-) Do pracy zabieramy w słoikach - i w przerwie zajadamy z koleżankami (każda swoją). Prześlę Ci przepis na rewelacyjną grecką z soczewicą - J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że zupki są transportowane w słoikach!!
      Poproszę o przepis na tę przepyszną grecką zupkę tutaj na blogu.
      Wszyscy skorzystamy :).
      I dziękuję bardzo!!! <3

      Usuń
    2. Przepis z internetu ale rozpowszechniony przez Ewę - koleżankę z pracy
      Fakes – grecka zupa z soczewicy


      · 225 g brązowej soczewicy – 1 szklanka
      · 60 ml oliwy
      · 1 ząbek czosnku
      · 1 cebula
      · duża marchew
      · szczypta oregano, rozmarynu
      · 2 liście laurowe
      · 1 łyżeczka koncentratu


      Soczewicę włożyć do rondla, zalać wodą 2,5 cm ponad ziarno. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, a następnie odsączyć soczewice na sitku.

      Wysuszyć rondel a następnie wlać do niego oliwę
      z oliwek i postawić na średnim ogniu.
      Dodać czosnek, cebulę i marchew, a następnie smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta (około 5 minut).
      Dodać soczewicę, 1 litr wody, oregano, rozmaryn, liście laurowe.
      Doprowadzić do wrzenia potem zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

      Wymieszać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
      Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (30 do 40 minut), mieszając od czasu do czasu.

      Jeśli zupa stanie się zbyt gęsta dodać więcej wody.

      P.S. ja gotuje krócej :-)


      Usuń