poniedziałek, 29 lipca 2013

Kasza jaglana


Kasza jaglana - znana, a jednak chyba nie za często gości na naszych stołach...  Ugotowana po prostu na wodzie, podawana z jogurtem, owocami, orzeszkami, jabłkiem i cynamonem - co kto lubi, może byż zamiennikiem owsianki. Warto dodać troszkę oleju kokosowego, sezamowego, lnianego... smacznego!


Kasza jaglana może również zastąpić ryż... i będziemy mieli risotto jaglane. Wczoraj właśnie takie przygotowałam.
Składniki:
  • kasza jaglana
  • puszka czerwonej fasoli (odcedzonej)
  • pieczarki
  • cebulka
  • ząbek czosnku
  • papryka czerwona i żółta
  • pietruszka
Wykonanie:
Kaszę ugotować z rozmiażdżonym ząbkiem czosnku. Podsmażyc delikatnie na oleju kokosowym cebulkę z pieczarkami. Pokroić paprykę (nie smażę) i pietruchę, doprawić według uznania. Wszystko wymieszać... i gotowe. Można skropić cytryną tuż przed podaniem. Proste, pyszne, pożywne i zdrowe!


Mieszkańcy Himalajów żywią się na co dzień kaszą jaglaną i cieszą się długą żywotnością. A oto kilka jej zalet:
  • nawadnia przewód pokarmowy i zapobiega zatwardzeniom
  • jest pre-biotykiem - czyli karmi zdrową florę bakteryjną
  • bogata w serotoninę - poprawia nastrój
  • jest ''sprytnym'' węglowodanem - bogata w błonnik, z niską zawartością cukrów prostych, stabilizuje poziom cukru we krwi
  • bogata w magnez, zapobiega migrenom i zawałom serca
  • bogata w witaminę B3, obniża cholesterol i może być pomocna w zapobieganiu chorobom krążenia
  • bogata w antyutleniacze, białko (15%), nie zawiera glutenu

6 komentarzy:

  1. Ja lubię bardzo i mam w domowych zapasach - jutro zrobię z fasolką :) - dzięki za inspirację !
    K

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest korzystna dla osób z chorobami górnych dróg oddechowych. Bardzo zdrowe jadło! - Justo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę jeszcze jeden powód, by wprowadzić kaszę jaglaną do jadłospisu! A może ktoś zechciałby się podzielić swoim przepisem właśnie z udziałem kaszy jaglanej? Zachęcam!

      Usuń
  3. Danie było pyszne :) więc wpisujemy je do naszej ksiązki kucharskiej. Wprawdzie pomyliłam się co do kaszy - w domu była kasza jęczmienna i takiej użyłam. Ale do listy zakupów dopisujemy kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jęczmienna też jest bardzo dobra, np reguluje trawienie. Warto urozmaicać dietę, wtedy unkniemy niedoborów witamin i minerałów. Pozdrawiam!

      Usuń