Zieloną herbatę w Japoni czy Chinach pija się od stuleci. Jest znana z dobrego wpływu na układ krążenia, redukuje ryzyko zachorowań na raka i pomaga w utrzymaniu stabilnej wagi. Dobra jako poranny , pobudzający napój. Można ją również spożywać w postaci sfermentowanej. Zmienia wtedy nazwę na: Kombucha. Nazwa wywodzi się prawdopodobnie od japońskich słów „kombu” (brązowa alga) i „cha” (napój), również znana jako ''Nieśmiertelny Eliksir'' - rozwiązujący wiele problemów zdrowotnych i wzmacniający układ immunologiczny.
Kombuchę produkuje się ze słodzonej zielonej, białej, bądź czarnej herbaty. Można ją bez problemów przygotowywać w domu. Należy zakupić grzybek (internet) - tak zwany starter. Posłuży on jako zaczyn do
produkcji nowego napoju. Potrzebny będzie cukier, gdyż grzybek żywi się właśnie cukrem, dając w zamian liczne korzystne substancje. Zachodzi wtedy proces fermentacji.
Przepis na litr Kombuchy:
Składniki:
- litrowy słój z gazą oraz gumkę do przykrycia słoja na wierzchu, aby dochodziło powietrze do środka
- grzybek dobrze umyty po poprzedniej fermentacji w zimnej, bieżącej wodzie aby nie miał ciemnych nalotów i przebarwień
- około litr zaparzonej (ostudzonej) herbaty jedna łyżeczka / torebka na około jeden litr wody. Może to być herbata biała, zielona, czarna lub mieszanki herbat. Dodajac np kwiaty jaśminu, uzyskamy bardzo subtelny smak
- 100-125g cukru (pół szklanki) na każdy litr herbaty
- zaparz około litr herbaty, poczekaj aż odpowiednio naciągnie- według uznania
- odcedź herbatę bądź wyciągnij torebkę
- dodaj podaną ilość cukru, dobrze wymieszaj
- przelej herbatę do słoja, gdy już będzie chłodna,umieść umyty grzybek w słoju
- słój przykryj gazą i umocuj ją gumką
- dstaw słój w zaciemnione, ale ciepłe miejsce. Optymalna temperaturą dla fermentacji to około +20 stopni Celsjusza lub więcej. Ważne jest, aby słój „oddychał”.
Napój jest gotowy do spożycia, po około 10-12
dniach od rozpoczęcia produkcji nowego napoju. Im dłużej grzybek
fermentuje tym bardziej wyczuwalny staje się w smaku kwas octowy. Napój robi się wtedy cierpki, co nie każdemu smakuje. Końcówkę płynu można pozostawić jeszcze na
kilka dni z grzybem w środku – otrzymamy wtedy starter. Rozlewając napój do picia najlepiej przefiltrować go go przez gazę, lub filtr od kawy , aby
odcedzić fragmenty grzybni i malutkie grzybki. Osobiście przepadam za tym lekko gazowanym napojem! Fantastyczna alternatywa dla dzieci (i dorosłych!!) zachwycających się popularnymi napojami gazowanymi dostępnymi na na rynku.
Kombucha |
Dlaczego warto spożywac kombuchę:
Wspomaga:- układ immunologiczny
- zwalczanie łuszczycy
- profilaktykę przeziębień
- rozwój bakterii gnilnych i patogennych
- hamuje również rozwój grzybicy jelit (zakażenia drożdżakowe, kandydoza)
- przemianę materii
- ciśnienie krwi
- objawy menopauzy
- ryzyko nowotworów
- poziom cholesterolu
- migreny
- reumatyzmu
- astmy
- wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
- poprawia koncentrację
- wzmacnia układ krązenia, siłę widzenia, stawy, skórę oraz włosy
- wpływa kojąco na układ nerwowy
- skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz