Uzależnia i często jemy jej za dużo.Naturalny pokarm składa się z węglowodanów,
białek, tłuszczów i wody. W przetworzonej żywności woda jest usuwana, składniki odżywcze, czy
błonnik są modifikowane albo
koncentrowane. To sprawia, zaburzenia w ich przyswajaniu. Spożywanie
wysko przetworzonych produktów stymuluje dopaminę, która odgrywa ważną rolę w
uzależnieniach. Jemy wtedy w dużych ilościach to, co daje nam smakową przyjemność, ale jest pozbawione
składników odżywczych.
Przyczynia się do otyłości. Przetworzona żywność zawiera ogromne ilości
cukru bardzo często np. w postaci fruktozy, czy też pod przykrywką syropów.
Może przyczynić się do depresji, problemów z pamięcią i huśtawki nastrojów. Na
przykład tłuszcze i oleje używane do produkcji przetworzonej żywności są wysoce
rafinowane – pozbawione są niezbędnych aminokwasów potrzebnych do regulacji
poziomu cukru we krwi, wpływających na samopoczucie i pamięć. Serce, hormony i
mózg doznają największego uszczerbku, kiedy spożywamy rafinowane tłuszcze
zamiast naturalnych, nie rafinowanych tłuszczów i olejów.
Zaburza równowagę wewnętrznego ekosystemu, co prowadzi do problemów trawienia,
nieopanowanych apetytów na specyficzne produkty i rozmaitych chorób.
Często spożywana ‘’w biegu’’ przyczynia sie do tego, że tracimy nasz
naturalny apetyt. Zaspokajamy chwilowe zachcianki.. i dodajemy sobie
kilogramów.
Często informacje na etykietkach opakowań przetworzonej żywności nie są
przedstawione w jasny sposób. Szczególnie nie są jasne ilości cukru. Często w tzw.
‘’produktach bezcukrowych’’, cukier ukryty jest w syropie agave, czy syropie
kukurydzianym wysokim we fruktozę. Pod nazwami ‘’naturalne smaki’’ czy ‘’przyprawy’’
często kryją się zdradliwe dla zdrowia ulepszacze.
Przetwarzane mięso w np. w hot-dog’ach przyczynia się do rozwoju różnych
form raka. Zawartość prezerwantów, soli i tłuszczu w takim mięsie jest bardzo
wysoka. Środki chemiczne takie jak azotany, są często dodawane, by zachować kolor
mięsa i uchronić je przed bakteriami. Azotany mogą przechodzić w żołądku w
rakotwórcze nitrozoaminy.
Przyczynia się do bezpłodności i niedożywienia. Na przykład popularne płatki
śniadaniowe mają śladowe ilości składników odżywczych i witamin. Możemy
spożywać spore ilości kalorii i jednocześnie być niedożywionym. Doświadczenia
przeprowadzone na trzech pokoleniach zwierząt, którym podawano wysoko
przetworzoną żywność, potwierdzają iż taka dieta przyczynia sie do niepłodności.
Przetworzona żywność ma dość długie ‘’życie’’ na półce sklepowej, jednak nie
ma nic wspólnego ze zdrowym i długim życiem człowieka. Chemikalia, ulepszacze i
prezerwanty dodawane do przetwarzanej żywności powodują, że żywność ta nie
psuje się tak szybko i może przetrwać od kilku miesięcy do kilku lat!
Na co się decydujesz??
Wybór oczywisty :) a azotan widzę prawie we wszystkich produktach w opakowaniach...brrr
OdpowiedzUsuńZgadzam się, brrr. Często widzę dzieci w drodze do szkoły
Usuńzajadające się batonikami, chipsami... A to już przeraża!
Życie w pośpiechu powoduje, że nie mamy czasu na przygotowanie zdrowych posiłków. Rano do pracy łatwiej jest kupić gotową kanapkę może i nawet gotową sałatkę niż samemu pokroić, spakować i utrzymać w dobrych warunkach do 10:00.
OdpowiedzUsuńOstatnio walczę z tym, ale wiem, że to bardzo trudna sprawa.
Zmiany zawsze są trudne do wprowadzenia...krok po kroku... Na przekąskę jabłko, marchewkę, orzechy. Warto zabrać z domu ziołowe herbatki, zamiast biurowej kawy i czarnej herbaty. Na śniadanko na przykład jogurt naturalny do którego możemy wkroić świeży owoc, dodać orzeszek, tudzież płatki owsiane. Takimi małymi kroczkami uda się dojść do zmienionych nawyków i przyzwyczajeń ;) POWODZENIA!!!
OdpowiedzUsuń