czwartek, 15 sierpnia 2013

Przetworzona żywność

Przetworzona żywność kusi smakiem, kolorem, łatwością przyrządzania. A jaka jest druga strona medalu?

Uzależnia i często jemy jej za dużo.Naturalny pokarm składa się z węglowodanów, białek, tłuszczów i wody. W przetworzonej żywności woda jest usuwana, składniki odżywcze, czy błonnik są modifikowane albo  koncentrowane. To sprawia, zaburzenia w ich przyswajaniu. Spożywanie wysko przetworzonych produktów stymuluje dopaminę, która odgrywa ważną rolę w uzależnieniach. Jemy wtedy w dużych ilościach to, co daje nam smakową przyjemność, ale jest pozbawione składników odżywczych.

Przyczynia się do otyłości. Przetworzona żywność zawiera ogromne ilości cukru bardzo często np. w postaci fruktozy, czy też pod przykrywką syropów.

Może przyczynić się do depresji, problemów z pamięcią i huśtawki nastrojów. Na przykład tłuszcze i oleje używane do produkcji przetworzonej żywności są wysoce rafinowane – pozbawione są niezbędnych aminokwasów potrzebnych do regulacji poziomu cukru we krwi, wpływających na samopoczucie i pamięć. Serce, hormony i mózg doznają największego uszczerbku, kiedy spożywamy rafinowane tłuszcze zamiast naturalnych, nie rafinowanych tłuszczów i olejów.

Zaburza równowagę wewnętrznego ekosystemu, co prowadzi do problemów trawienia, nieopanowanych apetytów na specyficzne produkty i rozmaitych chorób.
Często spożywana ‘’w biegu’’ przyczynia sie do tego, że tracimy nasz naturalny apetyt. Zaspokajamy chwilowe zachcianki.. i dodajemy sobie kilogramów.

Często informacje na etykietkach opakowań przetworzonej żywności nie są przedstawione w jasny sposób. Szczególnie nie są jasne ilości cukru. Często w tzw. ‘’produktach bezcukrowych’’, cukier ukryty jest w syropie agave, czy syropie kukurydzianym wysokim we fruktozę. Pod nazwami ‘’naturalne smaki’’ czy ‘’przyprawy’’ często kryją się zdradliwe dla zdrowia ulepszacze.

Przetwarzane mięso w np. w hot-dog’ach przyczynia się do rozwoju różnych form raka. Zawartość prezerwantów, soli i tłuszczu w takim mięsie jest bardzo wysoka. Środki chemiczne takie jak azotany, są często dodawane, by zachować kolor mięsa i uchronić je przed bakteriami. Azotany mogą przechodzić w żołądku w rakotwórcze nitrozoaminy.

Przyczynia się do bezpłodności i niedożywienia. Na przykład popularne płatki śniadaniowe mają śladowe ilości składników odżywczych i witamin. Możemy spożywać spore ilości kalorii i jednocześnie być niedożywionym. Doświadczenia przeprowadzone na trzech pokoleniach zwierząt, którym podawano wysoko przetworzoną żywność, potwierdzają iż taka dieta przyczynia sie do niepłodności.

Przetworzona żywność ma dość długie ‘’życie’’ na półce sklepowej, jednak nie ma nic wspólnego ze zdrowym i długim życiem człowieka. Chemikalia, ulepszacze i prezerwanty dodawane do przetwarzanej żywności powodują, że żywność ta nie psuje się tak szybko i może przetrwać od kilku miesięcy do kilku lat! 

Na co się decydujesz??


4 komentarze:

  1. Wybór oczywisty :) a azotan widzę prawie we wszystkich produktach w opakowaniach...brrr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, brrr. Często widzę dzieci w drodze do szkoły
      zajadające się batonikami, chipsami... A to już przeraża!

      Usuń
  2. Życie w pośpiechu powoduje, że nie mamy czasu na przygotowanie zdrowych posiłków. Rano do pracy łatwiej jest kupić gotową kanapkę może i nawet gotową sałatkę niż samemu pokroić, spakować i utrzymać w dobrych warunkach do 10:00.
    Ostatnio walczę z tym, ale wiem, że to bardzo trudna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zmiany zawsze są trudne do wprowadzenia...krok po kroku... Na przekąskę jabłko, marchewkę, orzechy. Warto zabrać z domu ziołowe herbatki, zamiast biurowej kawy i czarnej herbaty. Na śniadanko na przykład jogurt naturalny do którego możemy wkroić świeży owoc, dodać orzeszek, tudzież płatki owsiane. Takimi małymi kroczkami uda się dojść do zmienionych nawyków i przyzwyczajeń ;) POWODZENIA!!!

    OdpowiedzUsuń