Regulują florę bakteryjną układu pokarmowego dbając o czystość organizmu.
Można kisić prawie wszystkie warzywa - stanowią wtedy świetny składnik sałatek, urozmaicają dietę i dbają o nasze zdrowie.
Kiszone Warzywa - prosty przepis (mogą być brokuły, kaafior lub mieszanka warzyw)
Składniki:
- warzywa, zioła
- kilka ząbków czosnku
- chrzan, cytryna, surowy imbir (do wyboru, albo razem)
- około 2,5 litra wody na zalewę
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
Umyć warzywa. Podzielić na cząstki.
W słoikach na dnie ułożyć zioła, imbir, chrzan i czosnek. Następnie ułożyć warzywa dość ciasno. Całość zalać gorącą zalewą. Odstawić
na kilka dni aby zaczął się proces kiszenia. Uwaga, początkowo zalewa może wyciekać ze słoików. Po kilku dniach, gwałtowny proces kiszenia uspokoi się. Ten prosty przepis można zastosować do kiszenia różnych warzyw takich jak marchew, papryka, cukinia - co kto lubi! No to kisimy!!
ale kiszonki zrobiłaś :) wow!
OdpowiedzUsuńTak, warzywka się kiszą i za 2-3dni będą gotowe :)
Usuń