Ostatnio eksperymentuję z nowym nabytkiem –
fantastycznym blenderem, który dostałam na urodziny od rodziców, rodzeństwa i
przyjaciół. Taka ‘armia’ za tym cudeńkiem stoi, gdyż był to nie lada wydatek
;). W końcu mercedes kosztuje!
Moje produkty, to masła orzechowe, zupy surowe
a gorące ;), zielone szejki, lody owocowe, mleko migdałowe.
Jeśli marzycie o czymś, co było by ułatwieniem w kuchni i mogło zastąpić
wszystkie ‘gary’ i patelnie. To jest to: Vitamix.
A dziś na upały polecam fantastyczny napój –
mleko migdałowe własnej roboty ;) - niskokaloryczne, łatwe
do strawienia, bogate w jednonasycone tłuszcze, witaminę E, magnez i potas. Smaczne schłodzone, w owsiance, czy z musli.
Przepis na mleko migdałowe:
100gr migdałów
500 ml wody
Opcjonalnie:
2 daktyle
0.5 łyżeczki cynamonu
ziarenka z 1 laski wanilii, albo łyżeczka olejku waniliowego
Namoczyć migdały na noc.
Odcedzić i wypłukać, po czym zmiksować z wodą. Zwykły, ręczny blender się tu sprawdza.
Miksować tak długo, aż migdały bedą miały konsystencję mąki, a cała mikstura
będzie koloru białego. Przecedzić płyn przez woreczek do robienia mleka: http://sklep.rawfoods.pl/pl/p/Woreczek-do-robienia-mleka-z-orzechow-lub-ziaren-NUT-MILK-BAG/192blenderem , albo gazę. Do odcedzonego mleka opcjonalnie dodać daktyle, cynamaon, wanilię i
zmiksować.
Też robię czasem mleko migdałowe dla Karoli :-) i kokosowe (z wiórków). Ale migdałowe 100% lepsze. Tylko mój blender nie miksuje na pył :-( Miłego blendowania! - Justo
OdpowiedzUsuńNie szkodzi, że nie ma 'pyłu'. To, co zostanie z migdałów można wykorzystać do upieczenia ciasteczek. Dziś wieczorem planuję zrobić troszkę mleka migdałowego, to i zdjęciami ciasteczek sie podzielę :)
Usuńno tak, a mój robot ma jeszcze kilka nie używanych części, bo wyobraźnia nie daje rady;-)
OdpowiedzUsuńPora to naprawić:-)
Pozdrawiam:-)
Powodzenia życzę!! Krem z białej czekolady kuszący ;)
Usuń