sobota, 30 listopada 2013

Warzywa jesienią

Warzywa jesienno - zimową porą mogą być również głównym składnikiem posiłków. Mam na dziś dwie propozycje.

1. Sałatka na ciepło z dyni.
Pół kilograma dyni, pół kilograma mrożonej zielonej fasolki, tyleż samo mrożonego zielonego groszku, dwie garście orzechów nerkowca i jeśli mamy, doadajemy również kasztany. Wszystkie składniki gotujemy na parze przez 10-15 minut. 
Ucieramy 2 jabłka, 5 centymetrowy kawałek imbiru, i 1/3 papryczki chili. Dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i podsmażamy miksturę na 2 łyżkach oleju kokosowego. Można dodać 1/3 szklanki wody kiedy składniki zaczną gęstnieć, chcemy uzyskać konsystencję musu jabłkowego. Do  podgotowanych warzyw, dodajemy 'sosik jabłkowy', dwie łyżki oliwy z oliwek, wszystko mieszamy, skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Przyprawiamy pieprzem, solą i garścią pietruchy. Pycha!!


Brukselka z Imbirem i Sałatka z Dyni - po sąsiedzku na jednym talerzu ;)

2. Brukselka na parze z imbirem.
Gotujemy brukselkę na parze przez 10 minut. W międzyczasie podsmażamy cebulkę, kroimy 5 centymetrowy kawałek imbiru na cienkie plasterki i mieszamy z podsmażoną na oleju kokosowym cebulką. Wszystkie składniki łączymy, przyprawiamy pieprzem, solą i garścią pietruchy. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu. Voilà.

Kto przypomni o zaletach oleju kokosowego, imbiru i cynamonu? ;) Ja wspomnę tylko, że brukselka jest jak plaster miodu dla wątroby, dynia bogata w beta - karoten, ... w dwóch słowach - samo zdrowie ;).

1 komentarz: