Jest to najsmaczniejsza czekolada jak dla mnie. Jej składniki wzmacniają układ odpornościowy i dodają energii.
Maca to peruwiański super pokarm znany z tego, że stabilizuje hormony, stress i dodaje wigoru. Kakao, cynamon, pieprz cayenne oraz imbir są bogate w antyutleniacze i wzmacniają odporność zimą.
Składniki na jedną porcję:
1 łyżeczka proszku maca
2 łyżeczki kakao (najlepiej surowe)
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
szczypta sproszkowanego imbiru
kropla vanilii
szczypta soli
1 ½ szklanki mleka - ja używam mleka migdałowego
To jest moja ulubiona kombinacja. Przypraw czekoladę według swoich upodaobań ;)
Przygotowanie:
Podgrzej mleko, dodaj wszystkie składniki i... rozkoszuj się !! Pycha!!
hmmm a kakao surowe to gorzkie, zwykłe bez dodatków ,prawda?
OdpowiedzUsuńGorzkie kakao, które wszyscy znamy, bez dodatków oczywiście, to zmielone prażone ziarna kakaowca. Bardzo dobre w gorących napojach ;). Surowe kakao to zmielone, nieprażone ziarna kakaowca.
Usuńpychota! pięknie wygląda i pewnie jeszcze piękniej smakuje, gorące uściski A.
OdpowiedzUsuńTak pychotka, zapewnię ten energetyzujący trunek na naszym świątecznym spotkanku ;) Gorąco pozdrawiam!
UsuńBetty, juz lece z Ania na ta czekolade :).
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
Usuń