wtorek, 10 grudnia 2013

Gorąca czekolada na ostro z tajemniczym super pokarmem Maca!!

Jest to najsmaczniejsza czekolada jak dla mnie. Jej składniki wzmacniają układ odpornościowy i dodają energii.

Maca to peruwiański super pokarm znany z tego, że stabilizuje hormony, stress i dodaje wigoru. Kakao, cynamon, pieprz cayenne oraz imbir są bogate w antyutleniacze i wzmacniają odporność zimą.

Składniki na jedną porcję:
1 łyżeczka proszku maca
łyżeczki kakao (najlepiej surowe)
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu cayenne 

szczypta sproszkowanego imbiru
kropla vanilii
szczypta soli
1 ½ szklanki mleka - ja używam mleka migdałowego 
 

To jest moja ulubiona kombinacja. Przypraw czekoladę według swoich upodaobań ;)
Przygotowanie:

Podgrzej mleko, dodaj wszystkie składniki i... rozkoszuj się !! Pycha!!


 

6 komentarzy:

  1. hmmm a kakao surowe to gorzkie, zwykłe bez dodatków ,prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorzkie kakao, które wszyscy znamy, bez dodatków oczywiście, to zmielone prażone ziarna kakaowca. Bardzo dobre w gorących napojach ;). Surowe kakao to zmielone, nieprażone ziarna kakaowca.

      Usuń
  2. pychota! pięknie wygląda i pewnie jeszcze piękniej smakuje, gorące uściski A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pychotka, zapewnię ten energetyzujący trunek na naszym świątecznym spotkanku ;) Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  3. Betty, juz lece z Ania na ta czekolade :).

    OdpowiedzUsuń