czwartek, 12 grudnia 2013

Jajecznica na zielono ;)

Zachęcam, by przemycać zieleninę gdzie się da. Zielone warzywa są bogate w antyutleniacze i magnez. Dziś proponuję jajecznicę na zielono ;).

Składniki na 1 porcję:
  • 2 jajka
  • 1 pora
  • pęk pietruchy
  • łyżeczka masła
  • zielone warzywa na przystawkę
Wykonanie:
Podpróżyć posiekaną porę na wodzie, gdy woda odparuje, dodać łyżeczkę masła i jajka. Podsmażyć przez 2 minutki, dodać posiekaną pietruchę... i gotowe. Do tego zielona, surowa papryka - jak na talerzu. Zieloną paprykę można zastąpić dowolnym warzywem, np brokułami czy kalafiorem na parze. Smacznego!!!

 

Myśląc o jajkach boimy sie cholesterolu. Dieta o wysokiej ilości  cholesterolu jest również bogata w przetworzone tłuszcze, nie zawiera odpowiedniej ilości witamin i innych substancji odżywczych, które pomgłyby zachować zdrowie naczyń układu krwionośnego. Jednak same jajka nie są dla nas groźne, gdy spożywane w umiarkowanych ilościach - są bardzo odżywcze. Struktura amino kwasów z których zbudowane jest ich białko pomaga na całkowite go przyswojenie przez organizm. 
Jajka są bogate w cynk, oraz witaminy A i B.

3 komentarze:

  1. mniam - będzie w sobotę na śniadanie :), bo w sobotę dużo miłych zadań

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie to sobotnie, miłe zadania na Ciebie czekają?

      Usuń
  2. "zabawa" w dostarczanie podarków dla potrzebujących ;)

    OdpowiedzUsuń