Zachęcam, by przemycać zieleninę gdzie się da. Zielone warzywa są bogate w antyutleniacze i magnez. Dziś proponuję jajecznicę na zielono ;).
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- 1 pora
- pęk pietruchy
- łyżeczka masła
- zielone warzywa na przystawkę
Podpróżyć posiekaną porę na wodzie, gdy woda odparuje, dodać łyżeczkę masła i jajka. Podsmażyć przez 2 minutki, dodać posiekaną pietruchę... i gotowe. Do tego zielona, surowa papryka - jak na talerzu. Zieloną paprykę można zastąpić dowolnym warzywem, np brokułami czy kalafiorem na parze. Smacznego!!!
Myśląc o jajkach boimy sie cholesterolu. Dieta o wysokiej ilości cholesterolu jest również bogata w przetworzone tłuszcze, nie zawiera odpowiedniej ilości witamin i innych substancji odżywczych, które pomgłyby zachować zdrowie naczyń układu krwionośnego. Jednak same jajka nie są dla nas groźne, gdy spożywane w umiarkowanych ilościach - są bardzo odżywcze. Struktura amino kwasów z których zbudowane jest ich białko pomaga na całkowite go przyswojenie przez organizm.
Jajka są bogate w cynk, oraz witaminy A i B.
mniam - będzie w sobotę na śniadanie :), bo w sobotę dużo miłych zadań
OdpowiedzUsuńJakie to sobotnie, miłe zadania na Ciebie czekają?
Usuń"zabawa" w dostarczanie podarków dla potrzebujących ;)
OdpowiedzUsuń