piątek, 15 listopada 2013

Week-end'owe śniadanko

W zeszły week-end, dla miłego gościa przygotowałam takie oto śniadanie. 
Może Was zainspiruje ;-)

Smacznego!!
Suflet warzywno jajeczny:
Pokrojone papryki, cebulki, pory i czosnek delikatnie ''podsmażamy'' w niewielkiej ilości wody, na koniec dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek. Ubijamy 2 jajka z 1/3 szklanki wody, solą i pieprzem, do tego dodajemy łyżeczkę mąki z cieciorki (albo innej), ta z cieciorki dodaje warzywnego smaku. Również dosypujemy troszeczkę sody oczyszconej - tak na czubku łyżeczki. Dodałam rownież dwie łyżki startego parmezanu i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszać. Przelać do płaskiego naczynia żaroodpornego, włożyć do mocno nagrznego piekarnika 180-190C i zostawić tam na 20-25 minut.
Guacamole:
Rozgnieść avocado, pokroić pomidorka, pietruszkę i małą chili, dodać łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz i wszystko wymieszać. Podawać na zimno np. do smarowania pieczywa najlepiej pełnoziarnistego. 
Sok: 
Seler naciowy, liście kapusty i jarmużu, jedno jabłko, jedna cytryna, 2 plasterki ananasa - wszystko przepuścić najlepiej przez wyciskarkę, albo sokowirówkę, na koniec  dodać łyżeczkę spiruliny.

Pietruszka i kolendra.
Zachęcam by pamiętać o pietruszce i kolendrze - dodawać je tam gdzie można: kanapki, zupy, sałatki, soki... Te zielone, aromatyczne roślinki mają silne właściwości odtoksyczniające organizm szczególnie z metali ciężkich.

3 komentarze:

  1. Hmmm ale apetyczny suflet :) - zrobię (chyba) na niedzielne śniadanko, w ciągu tygodnia zajadamy się rano owsianką na wodzie z olejem kokosowym, migdałami,cynamonem i jabłkami - wg. Twojego przepisu ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś na śniadanko u mnie też owsianka z (tym razem prażonym wcześniej na wodzie) jabłkiem, cynamonem, olejem kokosowym i orzechami włoskimi. Przepadam za takim zestawem w mroźne poranki ;-). Ummm pycha...

      Usuń
  2. u nas jabłko surowe,tarte :)

    OdpowiedzUsuń