środa, 13 listopada 2013

Olej palmowy

Kilka dni temu padło pytanie o olej palmowy. Oto notka na ten temat:
Olej Palmowy – wszechobecny, znajduje się w co dziesiątym produkcie na półkach marketów, w przetworzonej żywności, kosmetykach, środkach czyszczących i paliwie.

Owoc z którego produkuje się olej palmowy
Od setek lat był spożywany w Afryce, Indonezji, Malezji i Borneo. Ma wysokie właściwości antyutleniające, wysoką zawartość wytaminy E i wysoką temperature palenia. Jednak najbezpieczniej spożywać go w stanie surowym, nie przetworzonym. Olej palmowy często mylony jest z olejem kokoksowym, który jest produkowany na mniejszą skalę przez lokalną ludność w przeciwieństwie do oleju palmowego.
Trudno sie przed tym olejem uchornic gdyz jest doslownie prawie wszedzie! Co drugi produkt pochodzacy z przemyslu spozywczego zawiera olej palmowy. Jeden z najtanszych i najpopularniejszych olejow na swiecie.
gdzie jest wiec problem?
Olej palmowy to czerwono-pomaranczowy plyn, zasobny w betakaroten, w witamine E i w antyoksydanty. Ale gdy zostanie zebrany zostaje automatycznie poddawany gotowaniu i rafinowaniu gdyz jest to olej niestabilny. Po tych zabiegach staje sie bialawa twarda substancja, traci wszytskie swoje witaminy i zawiera 49% tluszczow nasycyonych. Co oznacza dla spozywajacych wzrost zachorowan na raka jelita, na raka piersi, podwyzszony poziom cholesterolu.
masowe uprawy palm na ten olej niszcza srodowisko. W Idonezji np: uprawa palm na ten olej powoduje zanikanie lasow naturalnych dla tego terenu oraz jest bezposrednio odpowiedzialna za wydzielanie 1,8 mld ton CO2 rocznie. Zagraza tez zwierzetom w tym orangutanom. Na szczescie coraz wiecej sieci sklepowych w tym carrefout i firm jak Nestle, Findus czy Cadbury odstepuja od uzywania oleju palmowego oraz od kupowania go od producentow niszczacych srodowisko. Coraz wiecej ich produktow ma gwarancje " bez oleju palmowego".
Dla nas konsumentow...
oznacza to, ze gdy widzimy na etykiecie produktu "olej roslinny, "tluszcz roslinny " a juz nie dja Boze "tluszcz roslinny utwardzany" jak w przypadku wszytskich MARGARYN... to unikamy kupowania.Trudno sie jednak tego rakotoworczego badziewia ustrzec... jest w ciastkach, herbatnikach dla dzieci, w mleku w proszku dla dzieci! w rodzynkach, w zupach z paczek czy kartonow, czasem w czekoladzie, jest w daniach gotowych, jest w mrozonkach jak ryby panierowane, frytki gotowe, jest w platkach zbozowych sniadaniowych, w buleczkach dla dzieci, w gotowych ciastach na tarte, pizze... Np w 5 ciastkach maslanych typu "petit beurre" jest 6 gr kwasow tluszczowych nasyconych czyli 1/4 dozy na dorosla kobiete dopuszczalnej przez Francuska agencje zdrowia... maximum 25 gr dziennie w 77 gr tluszczow dobowej konsumpcji.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/wizytowka-stefane-kulinarnie/dziennik/wpis-uwaga-na-olej-palmowy-jest-prawie-wszedzie,nId,283233?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefo

Orzech kokosowy.
Tak więc największym problem jest sposób produkcji oleju palmowego. Jako że jest on bardzo tani, produkuje się go masowo. Kilometry lasów tropikalnych są wycinane i na to miejsce powstają plantacje oleju palmowego. Naturalne środowisko jest dewastowane, wiele gatunków zwierząt – bardzo głośny przykład orangutanów, jest przez to zagrożonych. Nieetyczna produkcja oleju palmowego wzbudza kontrowersje, a wielu konsumentów bojkotuje ten proces i go nie kupuje. Jestem z tymi, co nie kupują.




e, jest w platkach zbozowych sniadaniowych, w buleczkach dla dzieci, w gotowych ciastach na tarte, pizze... Np w 5 ciastkach

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/wizytowka-stefane-kulinarnie/dziennik/wpis-uwaga-na-olej-palmowy-jest-prawie-wszedzie,nId,283233?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Trudno sie przed tym olejem uchornic gdyz jest doslownie prawie wszedzie! Co drugi produkt pochodzacy z przemyslu spozywczego zawiera olej palmowy. Jeden z najtanszych i najpopularniejszych olejow na swiecie.
gdzie jest wiec problem?
Olej palmowy to czerwono-pomaranczowy plyn, zasobny w betakaroten, w witamine E i w antyoksydanty. Ale gdy zostanie zebrany zostaje automatycznie poddawany gotowaniu i rafinowaniu gdyz jest to olej niestabilny. Po tych zabiegach staje sie bialawa twarda substancja, traci wszytskie swoje witaminy i zawiera 49% tluszczow nasycyonych. Co oznacza dla spozywajacych wzrost zachorowan na raka jelita, na raka piersi, podwyzszony poziom cholesterolu.
masowe uprawy palm na ten olej niszcza srodowisko. W Idonezji np: uprawa palm na ten olej powoduje zanikanie lasow naturalnych dla tego terenu oraz jest bezposrednio odpowiedzialna za wydzielanie 1,8 mld ton CO2 rocznie. Zagraza tez zwierzetom w tym orangutanom. Na szczescie coraz wiecej sieci sklepowych w tym carrefout i firm jak Nestle, Findus czy Cadbury odstepuja od uzywania oleju palmowego oraz od kupowania go od producentow niszczacych srodowisko. Coraz wiecej ich produktow ma gwarancje " bez oleju palmowego".
Dla nas konsumentow...
oznacza to, ze gdy widzimy na etykiecie produktu "olej roslinny, "tluszcz roslinny " a juz nie dja Boze "tluszcz roslinny utwardzany" jak w przypadku wszytskich MARGARYN... to unikamy kupowania.Trudno sie jednak tego rakotoworczego badziewia ustrzec... jest w ciastkach, herbatnikach dla dzieci, w mleku w proszku dla dzieci! w rodzynkach, w zupach z paczek czy kartonow, czasem w czekoladzie, jest w daniach gotowych, jest w mrozonkach jak ryby panierowane, frytki gotowe, jest w platkach zbozowych sniadaniowych, w buleczkach dla dzieci, w gotowych ciastach na tarte, pizze... Np w 5 ciastkach maslanych typu "petit beurre" jest 6 gr kwasow tluszczowych nasyconych czyli 1/4 dozy na dorosla kobiete dopuszczalnej przez Francuska agencje zdrowia... maximum 25 gr dziennie w 77 gr tluszczow dobowej konsumpcji.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/wizytowka-stefane-kulinarnie/dziennik/wpis-uwaga-na-olej-palmowy-jest-prawie-wszedzie,nId,283233?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

5 komentarzy:

  1. J. czekam na Twój komentarz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to ja pomyliłam palmowy z kokosowym! Ale teraz już wiem - NIE dla palmowego! Tak się jakoś składa, że większość tego, co masowe jest niestety nieetyczne, produkowane byle jak, bez szacunku dla zdrowia, przyrody...Ludzie nie zostali stworzeni żeby jeść dużo i byle co. Uściski - J.

    OdpowiedzUsuń
  3. W zalewie informacji trudno się nie pogubić. Jest wiele publikacji na temat zalet oleju palmowego, jednak nie przemawiają one do mnie z powodu jego pozyskiwania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani dietetyczka, którą spotkałam w pracy też pomyliła się ! Twierdziła ,że olej kokosowy i palmowy to ten sam olej, Wczoraj dostałam maila: "Odnośnie oleju kokosowego a palmowego - chylę czoła, uzupełniłam wiedzę o kokosowym :)". Człowiek uczy się całe życie :). Dzięki za ten post.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, uczymy się całe życie. Nauka postępuje, a za nią zmieniające się punkty widzenia. To co wczoraj było oczywistością, dziś może być kwestionowane. Dlatego dobrze jest weryfikować wiedzę i być otwartym na proces poznawania.

    Dziękuję za Wasze pytania, wątpliwości i uwagi na tym blogu. Uczymy się od siebie nawzajem.

    OdpowiedzUsuń