piątek, 20 grudnia 2013

Akcenty świąteczne...

Trufle migdałowe.

Składniki:
• 2½ szklanki zmielonych migdałów
• 3 łyżki mąki kokosowej
• 8 łyżek oleju kokosowego albo masła
• ⅓ szklanki miodu
• 1 łyżeczka olejku waniliowego
• ¼ łyżeczki soli
• 1-2 szklanki startej ''na grubo'' gorzkiej czekolady
• Kakao (bez cukru) i cynamon na posypkę




Wykonanie:
wymieszać wszystkie składniki, na koniec dodać startą czekoladę. Uformować kuleczki, wyłożyc na papier pergaminowy i zostawić w lodówce na około 40 min. Użyć kakao wymieszane pół na pół z cynamonem jako posypkę. 
Oczywiście, że pycha!! Ten smakołyk reguluje poziom cukru we krwi. Przyczyniają się do tego olej kokosowy i cynamon. Czarna czekolada i kakao to antyutleniacze. Samo zdrowie!!!

Sok jabłkowy z bąbelkami.

Składniki:
• 1kg jabłek

• 1 pomarańcza
• 1 cytryna

3 łyżeczki octu jabłkowgo
• 1 łyżeczka cynamonu 

1 cm korzenia imbiru
• pół litra wody gazowanej


Wykonanie:
Wycisnąć sok z jabłek, pomarańczy cytryny i imbiru, dodać ocet jabłkowy i cynamon. Gdy dodamy wody gazowanej, będziemy mieć pyszny napój z bąbelkami!!! Możemy w tym przepisie wykorzystać również kombuchę i dodać do całości dwie szklanki - świetnie połączy się ze wszystkimi składnikami, a smaki nabiorą głębi...
Napój jest rewelacyjny, z surowych produktów - każdy składnik to samo zdrowie!!! (raz jeszcze ;0 )


1 komentarz:

  1. trufle już wypróbowane i smaczne :), kolejna porcja czeka ,ale zrobię bez czekolady, tylko z kakao ooo :)

    OdpowiedzUsuń