Świetna na tę porę roku zupa z buraczków i kopru włoskiego - wspomaga oczyszczanie wątroby.
2 łyżki oliwy z oliwek
1 główka kopru włoskiego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 średnie buraki
2 małe jabłka
1.5L wywaru z warzyw
Pieprz i sól morska do smaku
Przygotowanie: Podgrzać oliwkę na lekkim ogniu i podsmażyć delikatnie - do 5 minut - pokrojone: koper włoski, cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojone buraczki, jabłka i wywar warzywny. Gotować na lekkim ogniu aż buraczki i jabłka zmiękną - około 20 minut. Zmiksować całość na tzw. ''krem'', doprawić pieprzem i solą.
Z przepisów: Essential Nutrition |
Kopru włoskiego już u nas nie znajdę....ale zamiast wrzucę seler naciowy :) .Ciekawe,co mi wyjdzie...
OdpowiedzUsuńZ tego, co pamiętam, mama nasiała kopru włoskiego i nie bardzo wiedziała co z tym robić. Z tego taka propozycja. Nie bardzo wiem czym zastąpić koper włoski, by smak był podobny... Seler naciowy nie ma tego anyżowego akcentu... Ciekawe jak się seler tu dopasuje ;)
OdpowiedzUsuńbrrrr nie cierpię anyżuuuuuu
OdpowiedzUsuńNo to seler naciowy ;). Zupka smakowała?
OdpowiedzUsuń