poniedziałek, 12 maja 2014

Letnia owsianka - Bircher Muesli

Na wiosenno – letnie poranki  świetnie sprawdza się owsianka w surowym wydaniu.
Moczymy płatki owsiane w wodzie, mleku migdałowym, albo naturalnym soku, dodając orzechy, ziarna dyni, słonecznika,  chia - według uznania. Taką miksturę zostawiamy na noc w lodówce. Rano dodajemy do owsianki starte jabłko lub inne świeże owoce. Jeśli płatki moczyliśmy w wodzie, przed podaniem można dodać jogurt. Przygotowaną w słoiku owsiankę, łatwo przewozi się do pracy, albo szkoły.

Jest to orzeźwiająca alternatywa popularnej owsianki na ciepło, a namoczone płatki i orzechy stają się łatwiej przyswjalne przez organizm. 
 
Kwas fitowy znajdujący się w zewnętrznej otoczce ziaren, fasoli, nasion, orzechów i otrębów, może utrudniać przyswajanie minerałów z pożywienia, dlatego też warto go zneutralizować przez namaczanie.


Pomysłodawcą takiej owsianki jest  Maximilian Oskar Bircher-Benner - szwajcarski lekarz, który w XIX wieku, w sanatorium w Zurychu zaproponował dietę opartą na surowych produktach, co nie odpowiadało ówczesnym trendom ;-). Jego imieniem nazwana jest ta surowa owsianka: Bircher Muesli ;-). Pycha!!

2 komentarze:

  1. Prosta i pyszna propozycja. Od razu nabrałam ochoty na taka owsiankę z dodatkiem rodzynek... - J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) W moim dzisiejszym śniadaniowym Bircher Muesli również znalazły się rodzynki, orzechy włoskie, ziarenka chia, jogurt i kawałek banana - taki posiłek jest dobry przed treningiem - dodaje energii!!

      Usuń