Moczymy płatki owsiane w wodzie, mleku
migdałowym, albo naturalnym soku, dodając orzechy, ziarna dyni, słonecznika, chia - według uznania. Taką miksturę
zostawiamy na noc w lodówce. Rano dodajemy do owsianki starte jabłko lub inne
świeże owoce. Jeśli płatki moczyliśmy w wodzie, przed podaniem można dodać
jogurt. Przygotowaną w słoiku owsiankę, łatwo przewozi się do pracy, albo szkoły.
Jest to orzeźwiająca alternatywa popularnej
owsianki na ciepło, a namoczone płatki i orzechy stają się łatwiej przyswjalne
przez organizm.
Kwas fitowy
znajdujący się w zewnętrznej otoczce ziaren, fasoli, nasion, orzechów i otrębów,
może utrudniać przyswajanie minerałów z pożywienia, dlatego też warto go
zneutralizować przez namaczanie.
Prosta i pyszna propozycja. Od razu nabrałam ochoty na taka owsiankę z dodatkiem rodzynek... - J.
OdpowiedzUsuń;) W moim dzisiejszym śniadaniowym Bircher Muesli również znalazły się rodzynki, orzechy włoskie, ziarenka chia, jogurt i kawałek banana - taki posiłek jest dobry przed treningiem - dodaje energii!!
Usuń