piątek, 13 czerwca 2014

Mus czekoladowy z meksykańskim akcentem

Składniki na dwie porcje
  • 2 łyżki ziarenek chia
  • 1 kubek niesłodzonego mleka migdałowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • jagody goji i ziarenka czekolady do posypania
Przygotowanie:
  • połącz wszystkie składniki
  • przechowaj miksturę przez noc w lodówce
  • rano zmiksuj blenderem
Nie dodawałam miodu, gdyż bardzo lubię gorzką czekoladę. Myślę, że zamiast pieprzu cayenne i cynamonu, możnaby dodać liść swieżej mięty. Następnym razem tak zrobię ;). 

Jako, że dziś było dość gorąco, włożyłam mój mus na niecałą godzinkę do zamrażarki i miałam czekoladowego loda :) ...możnaby tak pisać i pisać o czekoladzie...

Praktyczna rada:
Podzieliłam mus do miniaturowych słoiczków, posypałam jagodami i ziarenkami czekolady i tym sposobem miałam gotowe desery do zabrania do pracy (starczyły na trzy dni!!). 



2 komentarze: