piątek, 27 czerwca 2014

Na fochy - Karczochy


Karczoch zaliczany jest do rodziny ostropestów i już Rzymianie znali jego właściwości lecznicze. Karczochy obniżają cholesterol, poprawiają trawienie, wzmacniają układ krwionośny, chronią wątrobę.
Są  bogate w antyutleniacze, które spowalniają proces starzenia, wzmacniają serce i walczą z rakiem  - tak w skrócie. Jeden karczoch zawiera 1/4 dziennego zapotrzebowania  osoby dorosłej na błonnik, jest bogaty w witaminę C, potas, kwas foliowy i magnez!

Oto najprostszy na świecie przepis na jednego karczocha :) z sosem - dipem cieciorkowym tak zwanym humusem.


Gotujemy karczocha w całości na parze przez 20 minut. 

W międzyczasie przygotowujemy humus:
  • 1 puszka gotowanej odsączonej cieciorki
  • 2 łyżki pasty tahini, albo 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz

Wszystko miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji pasty, którą można również używać do kanapek, czy sałatek.
Odrywamy liście karczocha i maczamy ich kóncówki w humusie, albo po prostu oliwie z oliwek z solą i czosnkiem, czy pietruszką. 

Zjadamy miekką, dolną część liścia, aż w końcu dojdziemy do sedna, czyli 

serca karczocha - z górnej części serca należy zdjąć drobne listki - jak na zdjęciu.

Po takim rytuale będzimy zrelaksowani, nawitamizownai i po lekkim posiłku - nasyceni. 

Karczocha nie da się zjeść szybko, trzeba się nim delektować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz