Karczoch zaliczany jest do
rodziny ostropestów i już Rzymianie znali jego właściwości lecznicze. Karczochy
obniżają cholesterol, poprawiają trawienie, wzmacniają układ krwionośny,
chronią wątrobę.
Są bogate w
antyutleniacze, które spowalniają proces starzenia, wzmacniają serce i walczą z
rakiem - tak w skrócie. Jeden karczoch zawiera 1/4 dziennego
zapotrzebowania osoby dorosłej na błonnik, jest bogaty w witaminę C, potas,
kwas foliowy i magnez!
Oto najprostszy na
świecie przepis na jednego karczocha :) z sosem - dipem cieciorkowym tak zwanym
humusem.
Gotujemy karczocha w całości na
parze przez 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy
humus:
- 1 puszka gotowanej odsączonej cieciorki
- 2 łyżki pasty tahini, albo 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz
Odrywamy liście karczocha i maczamy ich kóncówki w humusie, albo po prostu oliwie z oliwek z solą i czosnkiem, czy pietruszką.
Zjadamy miekką, dolną
część liścia, aż w końcu dojdziemy do sedna, czyli

Po
takim rytuale będzimy zrelaksowani, nawitamizownai i po lekkim posiłku -
nasyceni.
Karczocha nie da się zjeść szybko, trzeba się nim delektować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz