sobota, 17 lutego 2018

Kroki do zdrowia (5) - Eliminacja przetworzonej żywności.



Przetworzona żywność jest popularna, ułatwia codzienne życie i nawet nie kwestionujemy jej miejsca w codziennym jadłospisie. A jednak powinniśmy.
Zawiera niewiele substancji odżywczych, a jest bogata w składniki wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia. 

Pierwszym alarmującym sygnałem jest nadwaga. Jemy tę samą ilość pokarmu co dziesięć lat temu, ćwiczymy nawet więcej, a mimo to nie możemy uporać się z nadwagą. Winna temu jest właśnie przetworzona, genetycznie manipulowana żywność.

Przez taką żywność jesteśmy jeszcze bardziej wystawieni na złowrogie działanie chemikalii. Chemia to  toksyny, bardzo szkodliwe dla organizmu, który zawsze dąży do tego by się ich pozbyć. Jedną z najłatwiejszych metod dla organizmu jest przerzucenie toksyn do komórek tłuszczowych. Tłuszcz, w którym rezydują toksyny nie jest spalany. By spalenie tych komórek mogło nastąpić, potrzebne jest odtoksycznienie.

Wyeliminowanie wszystkich produktów z naszej diety może być dość trudne, spróbujemy wykreślić te najgorsze.



McNuggetsy - skład: 50 proc. mięsa - reszta to wypełniacze i dodatki. Smażone są w głębokim tłuszczu, co z kolei sprzyja powstawaniu niebezpiecznego akrylamidu - toksyczny dla układu nerwowego, uaktywnia procesy nowotworowe.

Napoje gazowane - o nich mowa była w Kroku do Zdrowia nr 2, przyczyniają się do zwiększonego ryzyka udaru, nadciśnienia, chorób serca.

Hot dogi - parówki zawierają MOM - mięso oddzielone mechanicznie, które składa się ze zmielonych ścięgien, pazurów, skóry i chrząstek, nadmiaru soli, tłuszczu i azotanów, które są główną przyczyną powstawania raka żołądka i jelita grubego. Nadmierne objadanie się parówkami zwiększa zawartość sodu w organiźmie, co prowadzi do nadciśnienia, problemów z sercem, oraz problemów z oczyszczaniem organizmu.

Gotowe sosy do sałatek - zawierają syrop glukozowa- fruktozowy, gorszy zamiennik cukru, który przyczynia się do otyłości i podwyższa poziom cholesterolu. Syrop zakłóca metabolizm, ponieważ spowalnia wydzielanie leptyny - hormonu sytości. 

Płatki śniadaniowe - zawierają dużeilości cukru w formie krystalicznej sacharozy  czy syropu glukozowo-fruktozowego, mają wysoki indeks glikemiczny. Płatki śniadaniowe dla dzieci zawierają najwięcej  spulchniaczy, konserwantów i barwników. Czytajmy etykiety. Im mniej przetworzony produkt, tym krótsza lista składników.

Pseudo zdrowa żywność - wierzymy, że  produkty sprzedawane w sklepie ze zdrową żywnością służą nam. Jest to niestety mit. Na przykład zbożowe batony, to często przetworzone płatki śniadaniowe nasączone syropem glukozowo- fruktozowym. Warto też przyjrzeć się wartości kalorycznej produktów  postrzeganych jako dietetyczne.
Przetworzona żywność, to wybór, który bez wątpienia doprowadzi nas do stanów chorobowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz