wtorek, 4 czerwca 2013

Pomysł na wiosenny obiad

Jak najwięcej zieleni na talerzach tej wiosny! Obiadki na zielono smakują wyśmienicie. Do ulubionych dań można dodawać zieleninę, bądź całkowicie zamieniać, to co kiedyś było podstawowym składnikiem.
Dziś więc lasgne verte ;-)
Zastępujemy mięso szpinakiem, sos beszamelowy serem feta, dodajemy sporo zeszklonej cebuli, również szczypiorku , by podkarmić nasze dobre bakterie w jelitach ;-). Jeśli się uda, warto zastąpić białe płaty lasagne, tymi z mąki pełnoziarnistej (na taki przykład: http://www.swiat-orkiszu.pl/chipsy-orkiszowo-paprykowe-100g-275.html ).


Jakżeby pominąć brokuły – nie wypada!!! Na parze – dosłownie 5 minut gotujemy brokułki, tak by były jeszcze chrupiące. Dodajemy białą fasolę (by było szybciej , może być z puszki), kroimy cebulkę. By cebulka nie była zbyt ostra, pokrojoną wrzucamy do szklanki wody na 20 min. Po czym odcedzamy i dodajemy do sałatki. Naturalny jogurt mieszamy z kilkoma łyżeczkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, posiekaną świeżą pietruszką i mamy orzeźwiający sosik. Mieszamy wszystkie składniki... i już tylko rozkoszujemy się smakiem wiosny.
 


4 komentarze:

  1. Dzięki za przepis na obiadową sałatkę :).
    Lasgne verte jest już dawno w naszym jadlospisie o takim składzie,ale musimy zmienić płaty na pełnoziarniste..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego!! Brokuły są bogate w witamiy C i A, kwas foliowy, błonnik i wapno. Wapno wpływa na kontrolę ciśnienia krwi. Beta karoten z witamioną C są bardzo ważnymi antyutleniaczami. Brokuły należą do rodziny warzyw kapustnych (wszelkie kapusty w tym kiszona, kalafiory, brukselka), które zaleca się spożywać kilka razy w tygodniu. Warzywa kapustne wzmacniają aktywność grupy enzymów w naszym organiźmie walczących z rakogennymi czynnikami.

      Usuń
  2. no, a dla nas to nowość:-) dzięki za inspiracje!
    Agnes

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, wszystko co zielone i jak najmniej przerobione! Smacznego ;-)

      Usuń