Dziś więc lasgne
verte ;-)
Zastępujemy mięso szpinakiem, sos beszamelowy serem feta, dodajemy sporo
zeszklonej cebuli, również szczypiorku , by podkarmić nasze dobre bakterie w
jelitach ;-). Jeśli się uda, warto zastąpić białe płaty lasagne, tymi z mąki
pełnoziarnistej (na taki przykład: http://www.swiat-orkiszu.pl/chipsy-orkiszowo-paprykowe-100g-275.html ).
Jakżeby
pominąć brokuły – nie wypada!!! Na parze – dosłownie 5 minut gotujemy
brokułki, tak by były jeszcze chrupiące. Dodajemy białą fasolę (by było
szybciej , może być z puszki), kroimy cebulkę. By cebulka nie była zbyt ostra, pokrojoną
wrzucamy do szklanki wody na 20 min. Po czym odcedzamy i dodajemy do sałatki.
Naturalny jogurt mieszamy z kilkoma łyżeczkami oliwy z oliwek, sokiem z
cytryny, posiekaną świeżą pietruszką i mamy orzeźwiający sosik. Mieszamy wszystkie
składniki... i już tylko rozkoszujemy się smakiem wiosny.
Dzięki za przepis na obiadową sałatkę :).
OdpowiedzUsuńLasgne verte jest już dawno w naszym jadlospisie o takim składzie,ale musimy zmienić płaty na pełnoziarniste..
Smacznego!! Brokuły są bogate w witamiy C i A, kwas foliowy, błonnik i wapno. Wapno wpływa na kontrolę ciśnienia krwi. Beta karoten z witamioną C są bardzo ważnymi antyutleniaczami. Brokuły należą do rodziny warzyw kapustnych (wszelkie kapusty w tym kiszona, kalafiory, brukselka), które zaleca się spożywać kilka razy w tygodniu. Warzywa kapustne wzmacniają aktywność grupy enzymów w naszym organiźmie walczących z rakogennymi czynnikami.
Usuńno, a dla nas to nowość:-) dzięki za inspiracje!
OdpowiedzUsuńAgnes
Polecam gorąco, wszystko co zielone i jak najmniej przerobione! Smacznego ;-)
Usuń