Surowa, nieprzetworzona żywność:
· * pomaga
utrzymać zdrową wagę
·
*poprawia
trawienie
·
*dostarcza
naturalny błonnik i zpobiega zatwardzeniom
·
*wspomaga
pracę serca i wątroby
·
*dodaje
energii witalnej
·
*zmniejsza
ilość składników rakotwórczych w organiźmie
·
*oczyszcza
skórę
Produkty, które
nie były pasteryzowane czy homogenizowane, bądź nie były produkowane przy
użyciu chemikalii, to zestaw, który należy włączyć do codziennej diety.
Nieprzetworzone warzywa i owoce zawierają naturalne enzymy egzogenne, które
wraz z enzymami endogennymi produkowanymi przez nasz organizm, wspomagają ich
absorbcję. Enzymy w surowych produktach jak i
antyutleniacze w nich zawarte (które w skrócie mówiąc zapobiegaja erozji
naszego organizmu), są bardzo wrażliwe na gotowanie. Poza tym surowe produkty
szybciej przechodzą przez system trawienny i nie fermentują w jelitach.
Dodatkowo surowa żywność wpływa na
równowagę kwasowo zasadową organizmu. Gotowanie przyczynia się do zakwszania
organizmu natomiast surowe produkty alkalizują go. Zakwaszony organizm częściej choruje, gdyż
system odpornościowy jest obniżony. Do zakwaszenia przyczyniają się również:
zanieczyszcone środowisko, stres, oraz woda nie zawierająca odpowiednich
składników mineralnych.
Możemy wzbogacić
dietę o surowe produkty do których poza surowymi warzywami i owocami zaliczamy
wszelkie kiszonki, suszone warzywa i owoce, surowe ryby - dobry przykład to
solone śledzie, algi morskie, fermentowany nabiał na przykład kefiry, maślanki,
zsiadłe mleko. Należy pamiętać o orzechach, ziarnach i kiełkach. Surowe warzywa
i owoce przepyszne są w formie świeżych soków i szejków, najlepiej robionych
włanoręcznie.
Sumując, surowe
produkty są łatwostrawne, odżywiają, alkalizują, oczyszczają i odmłodzają
organizm. Wprowadzenie ich do codziennej diety to ogromny krok w kierunku
zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz