Przetworzona
żywność jest popularna, ułatwia codzienne życie i nawet nie kwestionujemy jej
miejsca w codziennym jadłospisie. A jednak powinniśmy.
Zawiera
niewiele substancji odżywczych, a jest bogata w składniki wyjątkowo
niebezpieczne dla zdrowia.
Pierwszym
alarmującym sygnałem jest nadwaga. Jemy tę samą ilość pokarmu co dziesięć lat
temu, ćwiczymy nawet więcej, a mimo to nie możemy uporać się z nadwagą. Winna
temu jest właśnie przetworzona, genetycznie manipulowana żywność.
Przez taką
żywność jesteśmy jeszcze bardziej wystawieni na złowrogie działanie chemikalii.
Chemia to toksyny, bardzo szkodliwe dla organizmu, który zawsze dąży do
tego by się ich pozbyć. Jedną z najłatwiejszych metod dla organizmu jest
przerzucenie toksyn do komórek tłuszczowych. Tłuszcz, w którym rezydują toksyny
nie jest spalany. By spalenie tych komórek mogło nastąpić, potrzebne jest
odtoksycznienie.
Wyeliminowanie
wszystkich produktów z naszej diety może być dość trudne, spróbujemy wykreślić
te najgorsze.
McNuggetsy - skład: 50 proc. mięsa - reszta to wypełniacze i dodatki. Smażone są w
głębokim tłuszczu, co z kolei sprzyja powstawaniu niebezpiecznego akrylamidu - toksyczny
dla układu nerwowego, uaktywnia procesy nowotworowe.
Napoje gazowane - o nich mowa była w Kroku do Zdrowia nr 2, przyczyniają się do
zwiększonego ryzyka udaru, nadciśnienia, chorób serca.
Hot dogi - parówki zawierają MOM - mięso oddzielone mechanicznie, które składa
się ze zmielonych ścięgien, pazurów, skóry i chrząstek, nadmiaru soli, tłuszczu
i azotanów, które są główną przyczyną powstawania raka żołądka i jelita
grubego. Nadmierne objadanie się parówkami zwiększa zawartość sodu w
organiźmie, co prowadzi do nadciśnienia, problemów z sercem, oraz problemów z
oczyszczaniem organizmu.
Gotowe sosy do sałatek - zawierają syrop glukozowa- fruktozowy,
gorszy zamiennik cukru, który przyczynia się do otyłości i podwyższa poziom cholesterolu.
Syrop zakłóca metabolizm, ponieważ spowalnia wydzielanie leptyny - hormonu
sytości.
Płatki śniadaniowe - zawierają dużeilości cukru w formie krystalicznej sacharozy czy
syropu glukozowo-fruktozowego, mają wysoki indeks glikemiczny. Płatki
śniadaniowe dla dzieci zawierają najwięcej spulchniaczy, konserwantów i
barwników. Czytajmy etykiety. Im mniej przetworzony produkt, tym krótsza lista
składników.
Pseudo zdrowa żywność - wierzymy, że
produkty sprzedawane w sklepie ze zdrową żywnością służą nam. Jest to
niestety mit. Na przykład zbożowe batony, to często przetworzone płatki
śniadaniowe nasączone syropem glukozowo- fruktozowym. Warto też przyjrzeć się
wartości kalorycznej produktów postrzeganych jako dietetyczne.
Przetworzona żywność, to wybór, który bez wątpienia doprowadzi nas do
stanów chorobowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz