W Zdrowodajni przepisy są łatwe, szybkie i zdrowe. W kolorach jesieni, przed Państwem, Zupka z Czerwonej Soczewicy, taa taaam!! Same zalety: niski indeks glikemiczny, powolne uwalniane węglowodanów, antyutleniacze, naturalne antybiotyki, proteiny...
Składniki jak na poniższym zdjęciu: czerwona soczewica, słodkie ziemniaki, marchew, czerwona cebula, kawałek pory, kilka ząbków czosnku i 3-4 plasterki imbiru.
Składniki na Zupkę z czerwonej soczewicy. |
Słodkie ziemniaki fantastycznie kontrolują poziom cukru we krwi (można je zastapić zwykłymi ziemniakami ...ewentualnie), razem z soczewicą stanowią perfekcyjny duet komponując posiłek pełnowartościowy, smaczny i satysfakcjonujący. Jeśli znamy ogród, w którym wyrosły warzywa - zostawiamy skórkę, jeśli zaś nie znamy ich pochodzenia, dobrze jest ją usunąć, gdyż wszelkie chemikalia tam się właśnie gromadzą.
Przygotowanie:
Warzywa kroimy, dorzucamy kilka plasterków imbiru, soczewicę i gotujemy przez 20 minut, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę oleju kokosowego, sól i pieprz do smaku. Miksujemy blendereem.
Pycha!!!! |
Polecam wszystkim na lekkostrawną kolację. Zupka fantastyczna po fizycznym wysiłku. Nawadnia, dostarcza węglowodanów i protein. Smacznego!!
Ta zupa wygląda świetnie także przed ugotowaniem :-) - J.
OdpowiedzUsuńNo tak , przygotowując wszystko od podstaw, wiemy, co w zupce. Ładnie przed i ładnie po ;-) Zachęcam.
OdpowiedzUsuńZupka wczoraj zrobiona i prawie zjedzona :) wprawdzie były zwykłe pyry...
OdpowiedzUsuńZwykłe pyry - ''tyż piknie'' ;)
OdpowiedzUsuńMożna tu dodać więcej marchwki, cebuli i wtedy jedna ''zwykła pyra'' wystarczy ;)
Cieszy mnie, że przepisy się sprawdzają! W zupie z soczewicy samo zdrowie sobie pływa ;)