Na jesienne wieczory, rozgrzewająca zupa spod skrzydeł pewnego Anioła ;), który zawitał w moim domostwie ;).
Podstawowe składniki zupki jak na zdjęciu:
- namoczona przez noc soczewica
- kapusta
- seler naciowy
- korzeń pietruszki
- pora
- marchew
- czosnek
- chili
Chili doda tutaj sporo ciepła, a zawarta w niej kapsaicyna może działać przeciw rakowo (obecnie odkryto zastosowanie tej substancji w leczeniu nowotworów). Wiemy również, że ...kapsaicyna wspomaga odchudzanie.
Przygotowanie:
Warzywa należy poszatkować, a następnie gotować wraz z soczewicą przez około 35 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ja również dodałam łyżkę przecieru pomidorowego i na koniec świeżej pietruszki.
Muszę przyznać, że w mojej kuchni trudno o wymierzone i odważone przepisy. Lubię improwizację, wyobraźnię i eksperymenty ;). Dlatego zachęcam do przygód smakowych. Ot, prosta zupa, z akcentem chili nabierze egzotycznego smaku.
hmmm smaczna :) Inkas
OdpowiedzUsuńTak, jest smaczna, rozgrzewa i prawie sama się robi, kiedy wszystkie składniki są w garnku ;)
OdpowiedzUsuńale fajny anioł:-) dopiero dziś go zauważyłam:-D, uściski A
OdpowiedzUsuń