Była
prośba o zastąpienie czymś słodkich ziemniaków w przepisie z Sobotniego Poranka.
Otóż
gotowane buraczki sa świetne i dodają intensywności kolorystycznej i smakowej, dobrze
się komponują z kakao.
Zachęcam
do eksperymentów!
Dajcie
znać, co komu jak wyszło, no i czy smakowało?
Cały
przepis we wpisie 'na Sobotni Poranek' z soboty 18.05.2013.
Słodkie zimniaczki zamieniamy na
buraczki.
A kto
dziś poćwiczył????
BB jak Buraczkowy Brownie |
no czad, wczoraj Siostra opowiadała mi o murzynku na....fasoli, nie spróbowałam, bo ani okruszek nie został, a tu buraczane brownie....crazy!!!!
OdpowiedzUsuńno, ale skoro marchwiany piernik jest bardzo jadalny, to czemu nie inne warzywne wkładki
sądzę, że alternatywą dla słodkich ziemniaków, które są skłądnikiem browni mogą być zwykłe ugotowane bez soli ziemniaki, są często proponowane jako dodatek przy pieczeniu chleba, bo dają odpowiednią wilgotność
wczoraj poćwiczone:-)
Agnes:-)
Słodkie ziemniaki i te zwykłe mają wiele odżywczych wartości. Jednak powodem dla którego używamy specjalnie wybranych warzyw w wypiekach jest to , jak szybko dany produkt uwalnia cukier, który dostanie się do krwi.
OdpowiedzUsuńIndeks glikemiczny jest miarą tu używaną i bierze pod uwage ilość węglowodanów danego produktu, i to jaki one mają wpływ na poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny białych pieczonych ziemniaków jest wyższy od tego, jaki mają słodkie ziemniaki po upieczeniu. Po spożyciu białych upieczonych ziemniaków poziom cukru we krwi podnosi się szybko. Post o ‘podstępnych Złodziejach’ mówi więcej dlaczego warto pilnować równego poziomu cukru we krwi.
Przemycajmy warzywa gdzie się da! ;-) Na zdrowie!!
no ciekawe, ale buraki ponoć też maja wysoki indeks...
OdpowiedzUsuńAgnes
Buraczki są nisko kaloryczne: 38kcl na 100gr (2 buraczki), mają średni indeks glikemiczny – 64.
UsuńIch ładunek glikemiczny jest niski2.9
(http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81adunek_glikemiczny)
Oznacza to, ze cukier uwalniany do krwi jest bardzo powoli, przez co poziom cukru we krwii jest stabilny. Buraczki pomagają również w walce z anemią i przemęczeniem.
Jeden średni ziemniak natomiast ma 129 kcl, wysoki indeks glikemiczny -104 i, ładunek glikemiczny 36,4.
Pytanie ,co nie ma :) ,słodkości i wszystko ,co trochę nawet przetowrzone będzie miało chyba wyszczy indeks... Zdrowo to pewnie = na surowo.
OdpowiedzUsuńWszystko musi mieć wartość kaloryczną, gdyż potrzebujemy energii do życia, ot... Jednak gdy wiemy więcej, możemy wybrać to co lepsze...Surowe zdrowe, parowe też zdrowe ;-)
Usuńno i ciasto zrobię :)
UsuńTe słodkie – zdrowsze przepisy to taki tranzyt do równowagi. No bo jak to tak bez ciasta np na dzień Mamy ;-) Dobrze więc przemycać zdrowie w słodyczy.
Usuńciasto zrobione - zamiast słodkich ziemniaków były buraczki czerwone...ciasto już zjedzone :) nawet sceptykom smakowało.
OdpowiedzUsuńRewelacja!!! Cieszy mnie niezmiernie to, ze przemycamy zdrowe produkty w deserach!!! Jest to swietny sposob na bezbolesna zmiane przyzwyczajen!!!! Skromny czekoladowy brownie!!! Nie trzeba wiele, by zaczac rewolucje ;-). Pozdrawiam czekoladowo!!!
UsuńBeata
Ciasto BB jak Buraczkowy Brownie dostałam w prezencie było b.dobre ,smakowało jak dobre czekoladki. Na pewno zrobię i poczęstuję swoich znajomych.Na spotkanie ze znajomymi przydał by się dobry,szybki w wykonaniu no i zdrowy DESEREK Pozdrawiam m-ma
OdpowiedzUsuńSzybki i zdrowy deserek już niebawem specjalnie dla M-my.
Usuń