Serdecznie zapraszam do przygotowania obiadu w kolorze pomarańczy!!!
Składniki: dowolne ilosci dyni, cieciorki,
czonsku, szpinaku i przyprawy curry.
Wykonanie: pokroić dynię w kostkę, podsmażyć z
czosnkiem i cebulką, gdy wszystko zmięknie, dodać ugotowaną cieciorkę.
Na świeży szpinak
nałożyć porcję curry i podawać z jugurtem greckim, kawałkiem pełnoziarnistego pieczywa, albo z ciemnym
ryżem.
Zdrowia sobie dodajemy, gdyż dynia
obdarowuje nas antyutleniaczami i witaminą A, która jest dobra na wzrok, skórę i wspomaga system odpornościowy. Szpinak natomiast jest bogaty w znany już nam chlorofil i antyutleniacze,
jak również w witaminy K,E,B i C. Cebula dba o florę bakteryjną jelit, daje witaminy
C, K i B. Czosnek zaś wspomaga krążenie i walczy z infekcjami, cieciorka
natomiast pilnuje cholesterolu. Jako że całe danie jest warzywne, zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego błonnika.
Życzę smacznego i udanego week - end'u!!!
Słonecznie na talerzu :) a czy cieciorka była z puszki czy sucha i gotowana?
OdpowiedzUsuńTutaj cieciorka z puszki ;-)
Usuńbardzo zachęcający talerz!!!
OdpowiedzUsuńAgnes
:-)
Usuń