środa, 12 czerwca 2013

Dziennik, dzień piąty - tłuszcze

Dzień piąty zapisków - 11.06.2011. Wczoraj zainspirowała mnie bardzo wypowiedź jednego z moich, od niedawna ulubionych autorów - Davida Wolfe http://www.foodmatters.tv/superfood-greens-superfoods, polecam. Powiedział, że Każdy może jeść zdrowo dodając do swej diety warzywa, owoce, ziarna, orzechy, a to co złe w naszej diecie samo się wykruszy. Dodawajmy węc jak najwięcej tego, co znajdziemy w ogrodzie, reszta przyjdzie (albo raczej odejdzie) z czasem ;) Poczytuję sobie Dieta Alleluja i raz jeszcze polecam http://zdrowodajnia.blogspot.co.uk/2013/06/dieta-alleluja-ksiazka-warta-uwagi.html

Obiad - szybka sałatka
A dziś, o tym przed czym drżą wszyscy!!!! Tłuszcze - bardzo ważny i niezbędny składnik diety!! Są one preferownym i najbardziej skoncentrowanym zródłem energii, dostarczają 9kcl na 1gram, białko i węglowodany, dostarczaja po 4kcl na 1gram. Warto jednak pamiętać, że organizm ludzki ma nieograniczone możliwości w magazynowaniu tłuszczu, dlatego dieta wysoka w tłuszcze prowadzi do otyłości. Zdrowym podejściem jest ograniczenie spożywania tłuszczy nasyconych (mięso, produkty mleczne), transtłuszczy (żywność przetworzna, wypieki, margaryny, ciastka, cukierki, płatki śniadaniowe, chipsy, krakersy, gotowe sosy) i zwiększenia spożycia omega 3 (ryby, siemię lniane, ziarna chia, ziarna konopii, kalafior, cieciorka, brukselka) i tłuszczy jednonasyconych (oliwa z oliwek i orzechów). Jednym z najlepszych tłuszczy do wypieków jest olej kokosowy, gdyż w wysokiej temperaturze nie staje się transtłuszczem. Ale o oleju kokosowym niebawem.

Dziennik jedzenia Beaty - dzień piąty

Komentarz do dziennika:
Nawodnienie: 2 litry płynów - intensywny dzień w pracy i proszę jaki spadek!
Węglowodany: kuskus, owoce, warzywa, pumpernikiel
Białka: Ziarenka chia, fasola, soczewica, ricotta
Tłuszcze:
Omega3: ziarenka chia,połączenie kuskus z fasolą i soczewicą
Omega6 i tłuszcze jednonasycone: migdały, orzeszki, oliwa z oliwek, serek ricotta
Trans tłuszcze: -
Mikroelementy i witaminy: w warzywach, owocach, dodatkowo witamina C, sporo magnezu w multiwitaminie
Roślinne składniki odżywcze: warzywa i owoce - jogody to antyutleniacze o niskiej zawartości cukru
Błonnik: warzywa, pumpernikiel

Dziś środek tygodnia, połowa za nami, tak więc krok za krokiem do przodu. Pozdrawiam!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz