Zapisków dzień szósty - 12.06.2013. Chcę nas dziś zachęcić do odkrycia
na nowo witaminy C. Tym razem krótko. W znajomym mi Głosie
Wielkopolskim, popularnym dzienniku poznańskim, miesiąc temu ukazł się
artykuł na ten temat. Cóż polecam !!!! http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/895737,witamina-c-sprawdz-jak-liczne-ma-wlasciwosci,1,id,t,sa.html
Dziennik jedzenia Beaty, dzień szósty |
Komentarz do dziennika:
Nawodnienie: około 4 litry płynów - intensywny naukowy dzień w domu !
Węglowodany: owoce, warzywa, gryka, quinoa, krakersy owsiane
Białka: jogurt, fasola, quinoa, batonik proteinowy, spirulina
Tłuszcze:
Omega3:,połączenie quinoa z fasolą
Omega6 i tłuszcze jednonasycone: orzeszki, oliwa z oliwek, jogurt
Trans tłuszcze: -
Mikroelementy i witaminy: w warzywach, owocach, dodatkowo witamina C, sporo magnezu w multiwitamini, dodatkowo wit K, A i C oraz sporo minerałów w jarmużu
Roślinne składniki odżywcze: warzywa i owoce - pożeczki (antyutleniacze)
Błonnik: warzywa, krakersy owsiane, siemię lniane
Wieczorem (około 21h) zjadłam jeszcze garść pistacji i kawałek melona, nie ma tego w dzienniku (ups!).
Poniżej przepis na wczorajszą kolację, polecam jarmuż!!
Biała fasola z jarmużem, czosnkiem i parmezanem (4-6 porcji)
2 ząbki czosnku
Biała fasola z puszki x 800g
150g jarmużu
2 łyzki parmezanu
sól, pieprz do smaku
Oliwa z oliwek
Podsmażamy czosnek na średnim ogniu, dodajemy fasolę z wodą i jarmuż 'podarty' w małe kawałki. Gotujemy przeż 7-8 minut tak, by jarmuż pozostał chrupiący. Posypujemy parmezanem mieszając. Podajemy od razu. Smacznego!
Link do autora przepisu:
Moja wersja dania, przepadam!
|
Hmmm u nas nie znalazłam jeszcze jarmużu ...
OdpowiedzUsuńJarmuż można spotkać w sklepach typu makro czy selgros, albo w ekologicznych sklepach internrtowych. Jest bardzo prosty w uprawie, może jednocześnie pełnić funkcję ozdobną w ogródku, ze względu na piękne liście. Jarmuż można zastąpić np. liśćmi buraków, są równie smaczne i zdrowe.
UsuńI wreszcie spotkałam ... w sklepie jarmuż :) dziś trafił do pary z sałatą i pomidorami. Pewnie w niedzielę zrobię danie ze zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń