sobota, 8 czerwca 2013

Dziennik, dzień pierwszy - zdrowe zasady w odżywianiu

Jak obiecałam, tak i zrobiłam. Dziennik , dzień pierwszy, 07.06.2013 prezentuje się do Waszego wglądu. 

Wcześniej jednak kilka słów o zdrowych zasadach w odżywianiu, których dobrze jest się trzymać: 
  1. nawodnienie organizmu ( w około70% składamy sie z wody)
  2. dostarczenie w każdym posiłku odpowiedniej ilości:
  • makroelementów: węglowodanów (40-50%), białek (25-35%), tłuszczy (20-30%)
  • mikroelementów: witamin i minerałów zawartych głównie w nieprzetworzonej żywności
  • roślinnych składników odżywczych
  • błonnika - odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego 
Powyższe skladniki odżywcze spełniają trzy funkcje w organizmie:
  • budulcową (białko, składniki mineralne) - dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek
  • energetyczną (węglowodany, tłuszcze) - służą jako paliwo dostarczające energii
  • regulującą (witaminy, składniki mineralne) - pomagają regulować procesy zachodzące w ciele


Dziennik Jedzenia Beaty, 07.06.2013
Komentarz do dziennika:
Zważywszy na to, że ostatnie dwa tygodnie byłam bardzo zabiegana w związku z pracą i studiami, moje domowe zapasy żywności były ograniczone. Moja dieta przez ten okres również była narażona na ...brak uwagi  z mojej strony. Chciałam zdrowo ...ale od chcenia do wykonania jest kawłek drogi. Trzeba przemyśleć, zaplanować i wykonać.

Do rzeczy:

Nawodnienie: około 3 litrów płynów
Węglowodany: owoce, warzywa, batonik (z suszonych owocow, orzechów o kakao),
Białka: makrela, mozarella
Tłuszcze:
Omega 3: makrela (bardzo duża zawartość Omega 3)
Omega 6 i tłuszcze jednonasycone: orzechy, olej kokosowy w bigosie, oliwa z oliwek
Trans tłuszcze: ciastko
Mikroelementy i witaminy: zawarte w warzywach, owocach i orzechach, oraz spora dawka witaminy C 
(o witaminie C będzie oddzielny post)
Roślinne składniki odżywcze: sok pomarańczowy (świeżo wyciskany), jabłko, warzywa
Błonnik: owsianka, chrupkie pieczywo gryczane, warzywa

Ogólnie nie wygląda tak źle. Warto jednak:
  • wszelkie słodkości zjadać rano (batonik, jabłko)
  • do przekąsek dodać warzywa
  • pamiętać, by posiłki, nawet przekąski zawierały: węglowodany, białko, tłuszcze (moje przekąski były raczej 'węglowodanowe', co nie satysfakcjonuje na długo)
Dziś sobota, drugi dzień zapisywania tego, co jemy. Jestem bardziej zorganizowana. Mam nadzieję, że  zaskoczę Was jutro moim sprawozdaniem i kilkoma fotkami tego, co pojawiło się dziś na moim talerzu ;)
Powodzenia i miłego popołudnia Wszystkim!!!

2 komentarze:

  1. Powodzenia dla Wszystkich , którzy już zapisują swoje posiłki i dla tych, którzy zaczną :). Ja na razie nie zapisuję. Muszę do tego "dojrzeć" ;).

    OdpowiedzUsuń