poniedziałek, 10 czerwca 2013

Dziennik, dzień trzeci - błonnik.

Zapisków dzień trzeci - 09.06.2013
Miałam wcześniej doświadczenie z prowadzeniem Dziennika Jedzenia, co więcej, musiałam  opisać związane z tym emocje i przemyślenia. Na koniec trzeba było wyciągnąć wnioski i naszkicować w punktach plan poprawienia tego, co niedoskonałe, ha!! Napociłam się przy tym, nawyginałam... Ale o to co dobre trzeba się troche natrudzić i przy okazji spojrzeć na siebie z dystansem ;)

Śniadanko niedzielne ;)
Zanim przejdę do analizy Dziennika z niedzieli, kilka słów o błonniku.
Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego - znajduje się w ściankach komórek roślinnych. Cukry złożone w dużej części są składnikiem błonnika i w jego obecności są wolniej rozkładane na cukry proste, co pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Błonnik nie ulega trawieniu, ale odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu ukladu pokarmowego:
  • zwiększa wagę stolca i przyspiesza jego przemieszczanie, co skraca czas pobytu toksyn w jelitach i zmniejsza ryzyko raka jelita
  • daje uczucie sytości
  • pomocny w metabolizmie tłuszczy 
  • wspomaga pożyteczną florę bakteryjną (celuloza jest trawiona przez bakterie jelitowe)
  • obniża chlesterol (pektyna)

Dziennik jedzenia Beaty, 09.06.2013
 
Komentarz do dziennika:
Nawodnienie: Prawie 3 litry płynów
Węglowodany: krakersy owsiane, warzywa, pomarańcza i melon, quinoa - komosa ryżowa - http://pl.wikipedia.org/wiki/Komosa_ry%C5%BCowa
Białka: łosoś, quinoa, soczewica (soczewica w połączeniu z quinoą dostarcza niezbędnych aminokwasów), biała fasola (w kazdym posiłku było białko!)
Tłuszcze:
Omega3: łosoś, quinoa, acocado
Omega6 i tłuszcze jednonasycone: migdały, orzeszki pistacjowe, oliwa z oliwek, avocado, ziarna slonecznika i dyni
Trans tłuszcze: -
Mikroelementy i witaminy: w warzywach, owocach, dodatkowo witamina C, sporo minerałów w pastach z pestek dyni - http://youtu.be/VqJepVlTPzw  i pestek moreli - http://www.evergreen.pl/pestek-moreli-p-1971.html
Roślinne składniki odżywcze: sporo warzyw (te z rodziny kapustnych regulują gospodarkę hormonalną) i owoce (tu dobrze być umiarkowanym, ponieważ ulubione owocki to tzw. 'słodycze natury')
Błonnik: z warzyw, quinoa, krakersów owsianych
Metody przygotowania posiłków: surowe, kiszonki (wspomagają florę bakteryjną), łosoś smażony na oleju kokosowym - olej kokosowy nie pali się i nie zamienia w transtłuszcze

Udanego tygodnia Wszystkim!!

2 komentarze:

  1. Beatko,
    piękne są te posiłki...Mój kalendarz niestety pozostał w planach ale przestałam podjadać, tylko posiłki! To mój malutki sukces od piątku! Plus więcej H2O. Przestałam kupować soki w kartonikach, dzieci piją wodę z miodem i cytryną lub herbatę bezkofeinową. Juniorki walczą ze zmianami ale ostatecznie przyjmują do wiadomości :-) Soki będą od czasu do czasu...
    dziękuję i pozdrawiam - J.

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Świetnie, gratuluję!!!

    Warto jednak mieć w zanadrzu jakąś przekąskę, tak na wszelki wypadek :) ...marchwki do schrupania, czy jakieś ziarenka, orzeszki.

    Zachęcam do zainwestowania w przyszłości w wyciskarkę do soków, ale nie na szybko, z rozmysłem - o tym też skrobnę niebawem...

    A tymczasem: wycisnąć pomarańczę, dodać wody gazowanej, toszkę miodku i jest ...'fanta' ;) Za parę odcinków podam kilka pomysłów na zdrowe i smaczne letnie napoje do wykonania w domu. Pozdrawiam cieplutko!!

    OdpowiedzUsuń