Produkty w codziennym jadłospisie, przyspieszające przemianę materii, które pomagają spalić tkankę tłuszczową:
Olej kokosowy - do codziennego zastosowania w kuchni
Chili i imbir - jako przyprawy w codziennym gotowaniu
Cynamon- pyszny dodatek jogurtu naturalnego
Ryby takie jak: łosoś, śledź, sardynka, makrela, świeży tuńczyk - nie z puszki (wegetarianie w to miejsce: ziarenka chia i siemię lniane).
Zielona herbata - czarną herbatę warto zamienić na zieloną
Naturalny ocet jabłkowy - można używać do sałatek
A dlaczego tuńczyk z puszki nie jest zalecany? Czy wymienione ryby - np. łosoś czy makrela mogą być wędzone :) ?
OdpowiedzUsuńKolejny temat rzeka, przepraszam, tu: ocean. Tuńczyk puszkowany to tak naprawde mięso ogromnej ryby, często w podeszłym wieku ( w puszce wiele można ukryć). Duże i długo żyjące ryby charakteryzują się wysoką koncentracją Hg (merkury). Im ryby starsze i dalej uplasowane w łańcuchu pokarmowym, tym więcej pierwastka się nagromadzi.
UsuńMięso swieżego tuńczyka natomiast często pochodzi od mniejszych i młodszych ryb, tym samym zawiera mniej szkodliwego Hg.
Ogólnie spożywanie wędzonych pokarmów w dużych ilościach nie jest zalecane, gdyż wzrasta ryzyko raka przewodu pokarmowego z powodu koncentracji azotynu sodu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Azotyn_sodu
Wędzona makrela czy łosoś, zaopatrują nas w niezbędne kwasy omega 3, spożywane z umiarem nie szkodzą.
Dzięki za odpowiedź! Wybiorę się na połów łososia :) może do Norwegii :) albo do... marketu. Ufff... nie lubię wędzonych ryb, jedynie łososia.
OdpowiedzUsuńCo do puszek to zawierają niestety to, co plastik - bisfenol a...Są powlekane w środku. Podobno z puszek najzdrowsze śledzie i maleńkie szprotki, które często opisujesz.
OdpowiedzUsuńNie wiem co z moimi ukochanymi pomidorami - podobno nieźle rozpuszczają bisfenol a??!!
Łosoś - ryzyko, bo większość to hodowlane okazy niestety...więc nie martwię się tym, że nie jem :-) Tuńczyka świeżego chyba nigdy nie jadłam...
Olej kokosowy - mam małe wątpliwości po przeczytaniu opinii za, przeczytałam u Różańskiego - http://rozanski.li/?p=1253 - jest dr nauk biol., zielarzem. A wszystkie wątpliwości po "przypadkowej" wizycie w restauracji przy firmie farmaceutycznej, w której głównie zdrowa żywność. Smażenie na oleju palmowym używanym w tym miejscu pani oceniła dość negatywnie (to popularna frytura - rafinowany olej kokosowy ceniony w gastronomii za wysoką wytrzymałość na utlenianie). Może ten nierafinowany to dobra alternatywa..Gdyby tylko nie ten Różański...
Nie warto jednak załamywać rąk tylko odżywiać się coraz bardziej świadomie do czego Beatko jesteś wielką zachętą i inspiracją!!!!!!! - Justo
O oleju kokosowy sporo mam do powiedzenia,ale to w oddzielnym wpisie. Teraz powiem tylko, że jest on tłuszczem nasysonym i nie zamienia się w trans tłuszcz w czasie smażenia, czy pieczenia tak jak pozostałe oleje.
OdpowiedzUsuńJesli chodzi o ryby i merkury, to dodam, że pierwiastek ten stopuje Cynk i Selen w ich działaniu i może powodować nistrawności oraz szkodliwie wpływać na system nerwowy.
Ryby puszkowane mają mniejszą zawartość kwasów omega 3, które giną właśnie podczas procesu puszkowania. Bardzo ważne, by kobiety chcące zajść w ciążę, bądź karmiące piersią unikały spożywania Hg.
Korzystam z omega 3 zawartych w ziarnach chia, zielonolistnych warzywach i rownież coraz częściej w mojej diecie znajduje swe miejsce siemię lniane.
Pyszny jest jogurt naturalny z cynamonem hmmmm :)
UsuńK.
Cynamon szczyci się długą historią i można go smakować w wielu kuchniach świata. Jest przyprawą, która znajdzie dla siebie miejsce w niezliczonych potrawach i trunkach. We wschodniej jak i zachodniej kulturze są wysoko cenione właściwości medyczne cynamonu. W kontekście nadmiaru kilogramów - cynamon jest bardzo pomocny w regulacji poziomu cukru we krwi. Włączenie cynamonu do codziennej diety może wspomóc krążenie, trawienie, również pomaga w walce z bezsennościa, gorączką i problemami mesnstrualnymi, by wymienić tylko kilka zalet. Polecam i cieszę się, że smakuje!
Usuń