piątek, 28 czerwca 2013

Mniej kilogramów - podpowiedź nr 2

Ograniczenie spożycia owoców tropikalnych.
Chociaż bardzo odżywcze i pełne witamin,  owoce tropikalne takie jak ananasy, banany czy mango zawierają bardzo dużo fruktozy (cukru owocowego), co prowadzi do wzrostu wagi. Lepiej spożywać owoce takie jak czereśnie, jabłka, gruszki, maliny, truskawki czy jagody popularne w klimatach umiarkowanych. Zjadajmy owoce w godzinach przedpołudniowych, tak byśmy zdążyli zużyć cukier w ciągu dnia. Nie zpominajmy, że owoce suszone, to również skoncentrowany cukier.

4 komentarze:

  1. Czy cukier w suszonych owocach to ten zdrowszy cukier-fruktoza?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jednym z cukrów w owocach suszonych jest fruktoza.

    Fruktoza nie jest jedynym cukrem występującym w owocach, i tak w składzie cukrów w owocach są sukroza, fruktoza i glukoza. Proporcje tych cukrów są zmienne w zależności od rodzaju owoców. Owoce często są nazywane 'cukierkami natury'. Są to jednak zdrowsze cukierki, gdyż dodają nam witamin, błonnika i wody. Suszone owoce natomiast,składają się w 70% z cukrów i 30% z wody. Są więc bardzo zbliżone do słodyczy komercyjnych (!), są jednak o wiele zdrowsze, gdyż za zwyczaj nie mają żadnych sztucznych substancji. Tutaj jednak ponownie należy zwrócić uwagę na etykietę produktu i sprawdzić, czy jakieś ulepszacze nie zostały dodane...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za odpowiedź :). To wybieram orzechy.
    K.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry wybór! Warto również dorzucić ziarna np dyni, słonecznika, ziarna chia, albo suszone jagody Goji - bogate w witaminy i antyutleniacze. Gorzka czekolada, najlepiej powyżej 80% kakao, jest rownież bogata w antyutleniacze. Tak więc zdrową przkąską, czy też pełnowartościowym śniadaniem może być garść orzechów, ziaren i suszonych jagód Goji, do tego kostka gorzkiej czekolady ...i zielona herbata (tak naprawdę, to wersja mojego ulubioneg śniadania).

    OdpowiedzUsuń