Mniej kilogramów - podpowiedź nr 2
Ograniczenie
spożycia owoców tropikalnych.
Chociaż
bardzo odżywcze i pełne witamin, owoce
tropikalne takie jak ananasy, banany czy mango zawierają bardzo dużo fruktozy
(cukru owocowego), co prowadzi do wzrostu wagi. Lepiej spożywać owoce takie jak
czereśnie, jabłka, gruszki, maliny, truskawki czy jagody popularne w klimatach
umiarkowanych. Zjadajmy owoce w godzinach przedpołudniowych, tak byśmy zdążyli zużyć cukier w ciągu dnia. Nie zpominajmy, że owoce suszone, to również skoncentrowany
cukier.
Czy cukier w suszonych owocach to ten zdrowszy cukier-fruktoza?
OdpowiedzUsuńJednym z cukrów w owocach suszonych jest fruktoza.
OdpowiedzUsuńFruktoza nie jest jedynym cukrem występującym w owocach, i tak w składzie cukrów w owocach są sukroza, fruktoza i glukoza. Proporcje tych cukrów są zmienne w zależności od rodzaju owoców. Owoce często są nazywane 'cukierkami natury'. Są to jednak zdrowsze cukierki, gdyż dodają nam witamin, błonnika i wody. Suszone owoce natomiast,składają się w 70% z cukrów i 30% z wody. Są więc bardzo zbliżone do słodyczy komercyjnych (!), są jednak o wiele zdrowsze, gdyż za zwyczaj nie mają żadnych sztucznych substancji. Tutaj jednak ponownie należy zwrócić uwagę na etykietę produktu i sprawdzić, czy jakieś ulepszacze nie zostały dodane...
Dzięki za odpowiedź :). To wybieram orzechy.
OdpowiedzUsuńK.
Bardzo dobry wybór! Warto również dorzucić ziarna np dyni, słonecznika, ziarna chia, albo suszone jagody Goji - bogate w witaminy i antyutleniacze. Gorzka czekolada, najlepiej powyżej 80% kakao, jest rownież bogata w antyutleniacze. Tak więc zdrową przkąską, czy też pełnowartościowym śniadaniem może być garść orzechów, ziaren i suszonych jagód Goji, do tego kostka gorzkiej czekolady ...i zielona herbata (tak naprawdę, to wersja mojego ulubioneg śniadania).
OdpowiedzUsuń