poniedziałek, 15 stycznia 2018

Zapiekane oberżyny z dynią piżmową

Dużo mówi się o wegańskiej diecie i jej niezastąpionym wpływie na zdrowie. Z początkiem nowego roku, lubimy wprowadzać drastyczne zmiany w jadłospisie. Niestety często kończy się to tym, że nasza dieta staje się uboga w składniki odżywcze. Dlatego też postanowiłam wykreować raz w tygodniu nowy, wegański, prosty, zbalansowany przepis, który będzie kompletnym posiłkiem dla wegan, a jednocześnie smacznym dodatkiem dla tych, którzy jedzą mięso.

W pierwszej odsłonie prezentują się zapiekane oberżyny i dynia piżmowa. Zapraszam i życzę smacznego!

Czas wykonania około 50 minut

Składniki:
1 x dynia piżmowa pokrojona w plastry
2 x oberżyny
2 x cebule
4 x ząbki czosnku
250 gr grzybów (mogą być pieczarki, grzybi shitakae)
250 gr mrożonego szpinaku
1 x duży pęczek pietruszki
1 x warzywna kostka bulionowa
4 x łyżki oleju kokosowego
2 x łyżki nasion chia
1 x łyżeczka cynamonu
2 x łyżki mąki bezglutenowej
2 x łyżki oliwy z oliwek
Do smaku: sól himalajska, pieprz cayenne, wędzona papryka

Wykonanie:
Pokrojone oberżyny, cebulę, czosnek i grzybki kolejno podsmażyć na oleju kokosowym, przełożyć wszystko do jednego garnka, dodać kostkę bulionową, mrożony szpinak i wodę. Próżyć na wolnym ogniu przez 10 min. Mieszać od czasu do czasu. Na koniec dodać nasiona chia, skrojoną natkę pietruszki, 2 łyżki mąki bezglutenowej, wymieszać, doprawić do smaku.

W naczyniu żaroodpornym, ułożyć plastry dyni, na to farsz i tak kontynuować. Ostatnia warstwa to plastry dyni - skropić je oliwą z oliwek, popierzyć i posypać papryką. Zapiekać w temperaturz 180C przez 20 min. Chrupiąca dynia i aksamitny farsz świetnie się komponują.

Smacznego!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz